Luxor

Luxor
Luxor

Byen var en almindelig by, der tilhørte Quina Provinsen. Byen havde sin egen borgmester indtil den 7. december 2009, da daværende præsidenten Mubarak erklærede, at byen skulle udvides en provins og derved blev grænserneudvidet, for nu også at omfatte nabobyerne Armant og Esna.

Byen ligger ved Nilen Ca. 670 kilometer syd for Cairo, og 220 km nord for Aswan. Provinsen dækker et areal på2801,73 km2, hvilket svarer til 0,24% af landets areal. Der bor ca. 1.064.000 mennesker i hele provinsen, hvoraf 47,4 % bor i byområderne, mens 52,6 % bor i landdistrikterne.

Luxor by
Luxor by

Byen historie:

Byens nationaldag er den 4. november, hvor man mindes opdagelsen af Tutankhamons grav i 1922. Navnet Luxor eller Al Uqṣur stammer fra det arabiske ord Al Kasr der betyder paladset. Navnet blev angivet af araberne, der kom til Ægypten 641 e.v.t.

 Theben eller Thebes

I oldtiden kaldte man byen ”Ta Ibt” eller ”det hellige land” på hieroglyffer, mens navnet senere blev udtalt som Thebes eller Thebes af grækerne og romerne. Navnet Theben bliver ofte, fejlagtigt, opfattet som stammende fra den græske af Theben. Selvom etymologien er uklar, er Theben sik

Luxor
Graven af Dronning Nefertari

kert og græsk udgave af det gamle egyptiske t3 ipt-swt (lit. “Det mest udsøgte af alle steder”), der er en af betegnelserne for templet i Karnak, som er placeret i byen.

”Waset”

Luxor blev også nævn i de gamle ægyptiske tekster som w3s.t eller Waset”, hvilket betødbyen af scepteret“. Luxor by var en meget kendt by i det gamle Ægypten, og blev kaldt for “Ta Ibt” eller ”Det Hellige Land”. Byen havde sin egen lokale gud, Amon eller Amin, der betyder den usynlige gud, som var gift med gudinden Mut og de havde et barn, Khonsu, der var en månegud. Betydningen af byen var begyndt så tidligt som det 11. dynasti, da byen blomstrede, og blev da kendt for sin høje sociale status, luksus, og som et center for visdom, kunst, religion og politik.

Luxor & Karnak templer:
Luxor
Luxor templet

Luxor og Karnak er navnene på den byer, der er placeret på, eller i nærheden, de steder, hvor de til vigtige templer fandtes, lige i udkanten af byerne. Luxor bliver ofte kaldt “verdens største friluftsmuseum”, grundet alle de fascinerende ruiner af Karnak og Luxor templerne på østbredden samt de andre spændende monumenter på vestbredden bl.a. Kongernes Dal,Dronningernes Dal, adels grave, arbejdernes grave, Memnon Kolosserne, samt de smukke dødetempler, der var bygget for at mindes faraonerne Hatshepsut, Ramses II, Ramses III, Seti I, Amenhotep II osv. Tusindvis af turister frahele verden ankommer årligt for at besøge disse monumenter, og bidrager dermed en stor del til økonomien til den moderne by.

Byen er hovedstaden i provinsen og har ca. 506,588 indbyggere, og dækker et areal på ca. 416 km2.

Luxor by var en meget kendt by i det gamle Ægypten, og blev kaldt for “Ta Ibt” eller ”Det Hellige Land”. Byen havde sin egen lokale gud, Amon eller Amin, der betyder den usynlige gud, som var gift med gudinden Mut og de havde et barn, Khonsu, der var en månegud.
Betydningen af byen var begyndt så tidligt som det 11. dynasti, da byen blomstrede, og blev da kendt for sin høje sociale status, luksus, og som et center for visdom, kunst, religion og politik.

Luxor
Luxor og Luxor templet

Byen spillede en stor rolle i fordrivelsen af de invaderende Hyksos styrker fra Øvre Ægypten i 1550 f.v.t. Hyksos angreb den nordlige del af Ægypten i 1640 f.v.t., hvorfor den kongelige familie flygtede fra hovedstaden og gemte sig i Luxor, hvor de trænede militæret og forberedte på en forestående krig.

Siden dengang flyttede hovedstaden til den sydlige del, og Luxor blev Ægyptens hovedstad under det Nye Rige; præcis fra det 18. dynasti (1550 f.v.t.) til det 20. dynasti (1070 f.v.t.).

Byen blev hovedstad i verdens ældste, største og første imperium. Et stort handels-, religiøst og politisk center, der tiltrak mange mennesker fra Babylon, Mitanni, og andre folk som Hittitterne i Anatolien (Tyrkiet), Kanaanæerne iUgarit, Fønikerne i Byblos og Tyrus samt Minoerne fra øen Kreta.

Den lokale gud Amon blev knyttet til den gamle solgud Ra, og dermed skabtes den nye store gud AmonRa. Hans store tempel ved Karnak, som ligger nord for Theben, var det vigtigste og største tempel i hele Ægypten.

Senere under den nubiske konge Tantamani’seller Bakare’sregerings tid (ca. 653 f.v.t.), blev byen angrebet og plyndret af Assyrerne. Theben byen faldt i ruiner og faldt dermed også i betydning, men da Alexander den Storeankom til Ægypten i 332 f.v.t., besøgte han byen og fejrede Opet festen, hvor gudens statue blev flyttet fra Karnak Templet til Luxor templet, og Alexander blev herefter afbilledet på væggene som en farao.

Byen har været et sted for spiritualitet, og tiltrak mange kristne munke under romerne, der opførte kirker og klostremellem mange adskillige fortidsminder, herunder Luxor templet, Medinet Habu og Hatshepsuts Dødetempel eller AlDeir El Bahri der betyder det nordlige kloster“.

Luxor
Luxor

Byen i dag

Økonomien i byen er, ligesom i mange andre byer i Ægypten, afhængig af turismen. Et stort antal menneskerarbejder i landbruget, hvor der især dyrkes sukkerrør, da det er obligatorisk at man dyrker dem, hvorefter staten opkøber dem fra landmændene. Der er ca. 5 fabriker i nærheden af byen, der raffinerer sukkerrør!!

Der er igangsat en turist udviklingsplan for at omdanne byen til stort åbent friluftsmuseum, der omfatter nye veje,fem stjernede hoteller, flotte butikker og et IMAX teater. Hovedopgaven er at udgrave og restaurere den 2,7 km lange Sfinks allé, der forbandt Luxor og Karnak templerne. Projektet vil koste ca. $ 11 millioner US Dollars og udgravningen begyndte i 2004.

Transport

Det er muligt at flyve direkte til Luxor fra f.eks. England, Tyskland og Frankrig eller fra Cairo og Sharm El Sheikh. Man kan også køre til byen fra Hurghada ved Det Røde Hav, fra Kharga Oasen i den Vestlige Ørken og fra Aswan.
Endvidere kan man også tage toget fra Alexandria, Cairo og Aswan til Luxor. Der er en jernbaneforbindelse med flereafgange om dagen. Et morgen tog og sovetoget kan tages fra banegården, der ligger omkring 400 m fra Luxor templet.

I selve byen kan man sejle med en lokal færge eller privat motorbåd fra østbredden til vestbredden, og omvendt. I 1998 åbnede broen, der ligger ca. 5 kilometer syd for byen, og det blev da muligt at køre mellem østbredden og vestbredden.
Der er flere busruter på østbredden, der hovedsageligt anvendes af lokalbefolkningen. Turister bruger enten taxa eller hestevogne til transport eller by rundtur.

Karnak Templet

Luxor Templet

Transport og udflugter:
Karnak templet

Hvis du altid har drømt om at se undre Egyptens vidundere, men ikke kan tage tid nok til at nyde en længere ferie i Egypten, er disse korte to til fem dages udflugter eller programmer i Luxor lige det, du leder efter. Bestil en af vores Luxor korte pauser og nyd en kort tur fyldt med privat guidede ture med dansktalende guide i Luxor til alle de gamle egyptiske vidundere omkring Luxor, herunder Karnak templet, Luxor Templet, Kongernes dal, Hatshepsut Templet osv.

Udforsk Luxor of mange andre utallige eventyr hos Sfinks Rejser, start med besøg på østbredden: Karnak templet, Luxor templet, og nyd derefter tur på Vestbredden på besøg: Kongernes dal, Hatshepsut templet, Memnon kolosserne, nyd varmluftsballon tur om morgenen. Tag Nilkrydstogt fra luxor til Aswan på besøg: Kom Ombo, Edfu, Esna, mens du nyder den smukke udsigt over Nilen undervejs, eller tilbring en dag i Kairo på besøg: Cheops Pyramids, Chefren, Mykreinus, Sphinx, det egyptiske museum , gamle Kairo og derefter shoppe i Khan El Khalili, eller rejse til Aswan på besøg: Philae templet, Ufærdig obelisk, Den høje dæmning og Abu Simple Templer.

Alle disse udflugter er sikker på at tilføje noget unikt og uforglemmeligt sammen med Sfinks Rejser.