Den Høje Dæmning
Den Høje Dæmning
Aswan

Aswan High Dam, arabisk Al-Sadd al-ʿĀlī, stenfyldningsdam over Nilen-floden i Aswān, Egypten, afsluttet i 1970 (og formelt indviet i januar 1971) til en omkostning af omkring 1 milliard dollar. Dammen, 364 fod (111 meter) høj, med en kamlængde på 12.562 fod (3.830 meter) og et volumen på 57.940.000 kubikmeter (44.300.000 kubikmeter), lægger et reservoir, Nasser-søen, der har en bruttokapacitet på 5,97 billioner kubikfod (169 mia. kubikmeter). Af Nilens samlede årlige udledning er ca. 2,6 billioner kubikfod (74 milliarder kubikmeter) vand tildelt ved traktat mellem Egypten og Sudan, med ca. 1,96 billioner kubikfod (55,5 milliarder kubikmeter) fordelt til Egypten og resten til Sudan . Nasser-søen sikkerhedskopierer Nilen ca. 320 km i Egypten og næsten 100 km (160 km) længere opstrøms (syd) i Sudan; oprettelse af reservoiret nødvendiggjorde den dyre flytning af det gamle egyptiske tempelkompleks Abu Simbel, som ellers ville have været nedsænket. Halvhundrede tusinde egyptiske fellahin (bønder) og sudanesiske nubiske nomader skulle flyttes. Femti tusinde egyptere blev transporteret til Kawm Umbū-dalen, 50 km (50 km) nord for Aswān, for at danne en ny landbrugszone, kaldet Nubaria, og de fleste af sudaneserne blev genbosat omkring Khashm al-Qirbah, Sudan.

Historien om Aswan High Dam:

Aswan Dæmning blev bygget i 1898 under ledelse af Sir William Willcocks. Dæmningen blev afsluttet i 1902 og blev hævet to gange mellem 1907 og 1912, efterfulgt af yderligere to mellem 1929 og 1933 for yderligere at lindre Nilen fra oversvømmelser.

Aswan Dæmning var imidlertid ikke tilstrækkelig til at kontrollere den årlige oversvømmelse, hvilket gav anledning til ideen om at anlægge en højere dæmning i 1952, hvor der blev søgt finansiering fra Verdensbanken i 1954.

USA og England havde tidligere forsøgt at finansiere en del af projektet, men det blev ikke realiseret. USA trak finansieringen tilbage, efterfulgt af Det Forenede Kongerige og Verdensbanken. Sovjetunionen leverede endelig de nødvendige midler i 1958. Bygningen af Aswan High Dam begyndte i 1960.

”Institut Hydroproject of Russia designede i samarbejde med forskellige ingeniører fra Egypten Aswan High klippefyldningsdæmning.”

Uenigheder omkring Aswan High Dam eller den høje dæmning

Aswan High Dam havde været kontroversiel lige fra starten. Projektet blev ramt af økonomiske kontroverser før det blev gennemført, da USA, Storbritannien og Verdensbanken støttede deres beslutning om delvis at finansiere projektet.

Det skabte spændinger mellem forskellige lande og bidrog til den kolde krig, da Egypten besluttede at finansiere projektet ved at nationalisere Suez-kanalen. Projektet kom igennem, efter at den daværende Sovjetunion finansierede en del af projektet.

Dæmningen var også vidne til forskellige modsætninger på grund af miljøspørgsmål. Floden Nilen var den vigtigste kilde til at levere silter, der kræves til kunstvanding langs floden. Spørgsmål vedrørende akvatisk liv blev også rejst.

Dæmningen nedsænkede også visse historiske steder og forårsagede flytning af omkring 100.000 indbyggere (Den gamle Nubisk landsby).

Godt at vide om Aswan høje dæmning:

På bygningstidspunktet var Aswan høje dæmning ansvarlig for omkring 50% af elproduktionen i Egypten og leverede elektricitet til de fleste af Egyptens landsbyer for første gang. Ved at regulere strømmen af floden øgede dæmningen også det dyrkbare land i Egypten med ca. 30% og muliggjorde udvikling i nye områder, der tidligere blev oversvømmet årligt, når floden oversvømmede. Bliv ikke afskrækket af den stramme sikkerhed. Den høje Dæmning er stærkt beskyttet, da den ville vaske det meste af Egypten ned i Middelhavet, hvis den brast.

Hvordan kan du komme til den høje dæmning?

Dæmningen ligger kun ca. 15 minutters kørsel syd for Aswan, så et besøg er let, selvom din tid i byen er begrænset. Det er et imponerende syn, og udsigterne syd over Nasser-søen og nord mod den gamle Aswan dæmning er spektakulære.

Vi anbefaler naturligvis, at Aswan høj dæmning arrangeres hos Sfinks Rejser.