Den Ufuldendte Obelisk
Den Ufærdige Obelisk

Den Ufærdige Obelisk

Den Ufuldendte Obelisk ligger på sin oprindelige placering, i et gammelt granit stenbrud i Aswan. Den Ufærdige Obelisk er 42m lang og blev sandsynligvis forladt, da nogle revner dukkede op i obelisken under arbedet. Det ville have været den tungeste obelisk, der nogensinde blev udhugget, i det gamle Ægypten, og vejer næsten op til 1100 ton! Obelisken blev bygget og forladt under Dronning Hatshepsuts (18. dynasti) regeringstid.

I de tidligste tider, kendte de gamle ægyptere den såkaldte “Bn-bn”-sten, som var en pyramideformet sten med en spids top, og ifølge deres tro, symboliserede “Bn-bn”-stenen en urhøj hvorfra verden først dukkede op. I tidens løb udviklede Bn-bn-stenen sig til en obelisk, der normalt var lavet af granit med en pyramideform på toppen.

Under det 5. dynasti begyndte obelisken at spille en vigtig rolle inde i Ra’s templer; obelisken er et helligt symbol på dyrkelsen af solen. Den blev opført på en stor base i en åben gård, og når solens stråler faldt på den pyramideformede top, fyldte det klare lys templet, og gav folket et symbol på solens magt. En af de vigtigste obelisker, som stadig står i al sin pragt i bydelen El Mataraya, blev rejst foran indgangen til Re’s tempel ved Heliopolis, der nu er forsvundet. Kong Senwosret I dedikerede obelisken til templet, for at fejre “Heb-sed”-ceremonien.

I Det Nye Kongerige, især omkr. det 18. og 19. dynasti, var det normalt for faraonerne at opføre obelisker foran de forskellige templer af religiøse og politiske årsager.

Aswan Granit-stenbrud historie:

Stenbruddene omkring Aswan har fra første tider, leveret skiftende mængder af granit til mange bygningsdele, obelisker og statuer. Arkæolog anslår en periode på blot slutningen 20.000 år, fra den tidlige stenalder og frem til den græsk-romerske periode år 500 evt.
Ved stenbruddet i Aswan blev jeg brugt i denne lange periode, og jeg kunne udvikle mig af metoden der er brugt af stenhuggerne, fra dolerit kugler til kobber og bronze mejsler. der i Sentiden bliver afløst af jernmejsler, der har efterladt huggeriller på til 50 cm dybe.

Under Det Gamle Rige

Mod slutningen af 3.dynasti, hvor kong Huni (2637 – 2613 fvt) befæstede øen Elefantin i første katarakt ,, fik stenbruddene større og større betydning for de kongelige byggerier.
Ved bygningen pyramiderne i Giza, under Gamle Rige, 4.dynasti (2613 – 2498 fvt) blev korridorer, ante og gravkamre opført af forarbejdet Aswan-granit, med en vægt på op til 50 tons i Kheops / Khufus pyramid, hvor også hans sarkofag er af Rosagranit fra Aswan. Også i Kefrens og Menekaures pyramider i Giza er gravkamren, der er tilføjet i Aswan granit.

Ufuldendte obelisk
Karnak Tempel Luxor

Under Det Mellemste Rige

Under det 11. og 12..dynasti-område er der omkring Theben, med byggeriet af blandt andet templerne i Karnak, Armant og El Tod, storforbrugere af dørstolper og overliggere til døre og vinduer fra stenbruddene ved Aswan.

Under Det Nye Rige

Under regenterne i Det Nye Rige 1555-1081 fvt. er der stor bygge aktivitet overalt i Ægypten. 18.dynasti har mange regenter der bygger i stor stil og under 19.dynasti, og Ramses II er der konstant byggeri, der kræver bærende konstruktioner.

Ufuldendte obelisk, statuer og sarkofag-låg i Aswan:

Ud over den ufærdige obelisk, blev en ufærdig delvis bearbejdet obelisk basis opdaget i 2005. I området taske obelisken (mand går til venstre ved obeliskens fod), er blandet andet arbejde ved at se en opbevare statlig statue og ved at komme ned i kanalen under figurerne der ligger på ryggen, på den indsnævrede base i grundfjeldet. Det giver mulighed for at se bølgelinjerne og de afrundede slagsten på nært hold. Rundt omkring i stenbruddet findes indhuggede “glyffer” og gamle graffiti og ufuldstændig statuer fra Osiris og Ramses II og ufærdige romerske bade.

Den Ufærdige Obelisk Udskibning:

Til hos transportere stenene til Nilen har der været brug for mange mænd, stene blev anbragt på træslæder og med mandkraft trukket fra stenbruddet til floden. Hendes blev stenene lastet på programmet og var nu klar til transport.

Man kan jo regne på hvor mange mænd der skulle til at trække Hatshepsuts obelisk i Karnak templet der vejer over 400 tons.

Den Ufærdige Obelisk Egypten
Den Ufærdige Obelisk Aswan

Godt at vide om den ufærdige obelisk:

Ved touring alle ruinerne spredt ud over hele Egypten, er det meget sjældent, at vi holde pause for at tænke på de mange faser af planlægning og arbejdskraft, der kom før disse monumenter blev rejst.

Den ufærdige obelisk er en sjælden mulighed for at overveje, hvordan denne proces kunne have været, og hvor vanskeligt det var at forme og skære de store stenblokke, der udgør Egypts mange monumenter.

Hvordan kan man komme her til Unfinished obelisk?

Sfinks Rejser arrangerer en usædvanligt fascinerende indsigt i Aswan og alle dens største attraktioner på en rundvisning til Philae Templet, Unfinished Obelisk og Aswan High Dam. Din guide giver dig historien om disse tre attraktioner, mens du har tid til at se dig omkring og udforske selv.