Philae Templet Aswan

Philae Templet Aswan

Philae Templet
Philae Templet

Philae Templet 

Philae templet et græsk og romersk tempel, der blev bygget ovenpå et tidligere gammelt ægyptisk tempel. Templet er en del af et større tempelkompleks, der idag står på Agilkai-øen syd for den gamle dæmning. Egyptens gamle centrum for Isis-kulturen, Philaes templet blev holdt ærede fra den faraoniske æra gennem de græske, romerske og bysantinske perioder, hvor hver lineal foretog deres egne tilføjelser til stenene her. Dette hellige sted har blændet rejsende siden de første Nilkrydstogter, der startede fra Kairo, og er et af Nubiens vigtigste monumenter.

 Gamle Philae øen

Templets oprindelige plads var på en lidt sydligere beliggende ø, Philae øen, der nu er skjult under vand, og der havde de stolte monumenter knejst i mere end 2000 år. Allerede da den gamle Aswan dæmning ved Aswan blev bygget, og specielt da den senere blev forhøjet, stod Philae templet under vand en stor del af året, og turister måtte nøjes med at sejle rundt imellem søjlerne i Trajans Pavillon, der som det eneste stak op af vandet. Da man påbegyndte den nye dæmning i 1960, trådte UNESCO til med en evakueringsplan. Et Italiensk firma opdæmmede hele øen, pumpede vandet ud og skilte omhyggeligt, sten for sten, i alt 47,000, fra hinanden. Hver sten blev renset, nummereret og placeret på naboøen, der forinden var blevet hugget til, så den lignede Philae. Den officielle genopåbning foregik i marts 1980.

Isis templet – Den første Pylonvæg

Det første pylon ved Philae templet
Det første pylon ved Philae templet

Det første pylon af Isis templet fører ind i hovedtempelområdet. Dens to tårne og den centrale døråbning giver en storslået 18 meter høj indgang, der er dekoreret med relieffer af Nectanebo. En døråbning i det vestlige tårn med relieffer af Philometor fører direkte til Fødselshuset. Foran pylon stod oprindeligt to granitobelisker opført af Euergetes II og to granitløver. Ved siden af det østlige tårn har en elegant gateway relieffer af Ptolemy II Philadelphus (på overliggeren) og kejseren Tiberius (på jambs). Porten, bygget af Philadelphus, stod oprindeligt i en mur.

Gå ikke glip af: På forsiden af det østlige tårn afbilder en enorm lettelse Ptolemæus XII Neos Dionysos, der griber et bånd af fjender ved håret og hæver sin klub for at slå dem, med Isis, den falkehovedede Horus fra Edfu og Hathor til venstre. Ovenfor er to relieffer af Neos Dionysos, der præsenterer kronerne i Øvre og Nedre Egypten til Horus og Nephthys (til højre) og tilbyder røgelse til Isis og Harpocrates (til venstre).

Isis templet – Den anden pylonvæg

Isis templet - Den anden pylonvæg.
Isis templet – Den anden pylonvæg.

Det andet pylon giver en passende kongelig indgang til templets indre helligdom med en storslået døråbning, 32 meter bred og 12 meter høj. Relieffer på den centrale døråbning er af Euergetes II. Foran døren er fundamenterne i et lille kapel. Inden for den centrale døråbning (til højre, ovenfor) er nogle meget falmede tidlige kristne malerier.

Gå ikke glip af: På den nederste del af døren er en lettelse af en stor figur af Neos Dionysos, der dedikerer de slagtede offerdyr til Horus og Hathor. Over er to små relieffer. Til højre er kongen afbildet, hvor han præsenterer en krans for Horus og Nephthys og til venstre og tilbyder røgelse til Osiris, Isis og Horus, mens han hælder vand på alteret.

Isis & Osiris Myten

Isis og Osiris myten er den mest detaljerede og indflydelsesrige historie i den gamle egyptiske mytologi. Det angår mordet på guden Osiris, en oprindelig konge af Egypten, og dens konsekvenser. Osiris morder, hans bror Set, overvinder sin trone. I mellemtiden gendanner Osiris kone Isis hendes mands krop, hvilket tillader ham at postume undfanges deres søn, Horus. Resten af historien fokuserer på Horus, produktet fra foreningen Isis og Osiris, som først er et sårbart barn beskyttet af sin mor og derefter bliver Set’s rival om tronen. Deres ofte voldelige konflikt slutter med Horus sejr, som genopretter Maat (kosmisk og social orden) til Egypten efter Sets uretfærdige regeringsperiode og afslutter processen med Osiris opstandelse