Egypten på dansk

Ægypten
Ægypten

Egypten er verdens ældste land og nation – civilisationens vuggestue på jorden, der var videnskabens fyrtårn til hele verdenen. Vi taler om, at Egypten er ikke et land, som vi lever i, men et land der lever inde i os alle” – Pave Shenouda III.

Egypten ligger i den nordøstlige del i Afrika med grænser mod øst til Palæstina og Israel, mod nord til Middelhavet, mod vest til Libyen mod syd til Sudan. Landets areal er godt 1 mio km2 (Danmark til sammenligning 43.000 km2), 23 gange Danmarks størrelse.

Landets højeste punkt, Skt. Catherine bjerget med 2642 meter over havet, ligger i den sydlige del i Sinai halvøen.

Egypten har kontrollen over den næsten 200 km lange Suezkanalen, den korteste søvej mellem Det Indiske Ocean og Middelhavet.

Landet består af fire store geografiske regioner, Nildalen og deltaet, Den østlige ørken, Den libyske ørken og Sinai halvøen. Nildalen er godt 1530 km lang. I den sydlige del er dalen sjældent mere end tre km bred. Nord for Edfu typisk 8-22 km. Fra Cairo og nordpå breder dalen sig ud i det frugtbare delta og de udgør tilsammen ca. 5% af Egyptens Areal.

Den græske historiker, Herodot, besøgte Egypten i det 5. årh. f.v.t., og fortalte derefter, at Egypten er Nilens gave.

Nilen skabte liv og var grundlaget for den store civilisation for 5200 år siden. Uden Nilen eller Nilguden Hapi, guden for oversvømmelse, kunne man ikke sejle op og ned ad Nilen og transportere materialer og sten til byggerierne af pyramiderne og templerne, ej heller kunne man dyrke markerne og brødføde befolkningen.

Den vestlige ørken er en del af den lybikse ørken eller store Sahara og den nubiske ørken, dækker 2 tredje dele af Egyptens størrelse. Den indeholder fem store oaser og er stort set ubeboet. Den østlige ørken er meget kendt for sine mineraler, gas, olie, guld, stenbrud og bjergekæde.dækker 22 % af landets areal. Den Sinai halvø er også en ørken, der er kendt for sine hellige steder og monumenter, og besidder 6% af landets areal. Der kom mange profeter til Ægypten via Sinai halvøen bl.a Ibrahim, Josef og Moses.

I Egypten findes 2/3 af verdens monumenter og seværdigheder, men der findes også mangeandre vidunderlige ting og attraktioner i landet, som siden oldtiden har draget turister til landet, og stadig gør det den dag i dag.

Det er blandt andet den Vestlige Ørken, der dækker et enormt område på 700.000 km2 med sine fem store, fantastiske oaser, det store Sandhav med utallige fossiler og dinosaur skeletter, samt skeletter fra forskellige uddøde hvalarter fra dengang Middelhavet dækkede landet hele vejen op til Aswan.
Middelhavet med dens fascinerende kyst og det turkisblå vand, hvor man kan finde ruinerne fra den græske tid, samt de moderne ruiner og grave fra 2. Verdenskrig.
Derudover er der Det Røde Hav, med sine 5-7000 år gamle farverige koralrev og fisk i alverdens farver, delfiner, søkøer og skildpadder – kort fortalt; et paradis under havets overflade for snorklers og dykkere.
Ej at forglemme Sinai halvøen og det hellige land med Mosesbjerget, hvor Moses talte med Gud og modtog de 10 Bud, og hvor igennem den Hellige Jomfru Maria rejste med Jesus på vej mod Nilen.

Ægypten
Egypten

Egypten ligger i den nordøstlige del af Afrika med grænser mod øst til Gazastriben og Israel, mod nord til Middelhavet, mod vest til Libyen mod syd til Sudan. Landets areal er godt 1 mio km2 (Danmark til sammenligning 43.000 km2), 23 gange Danmarks størrelse.

Landets højeste punkt, Sankt Catherine bjerget med 2642 meter over havet, ligger i den sydlige del af Sinai halvøen.

Ægypten har kontrollen over den næsten 200 km lange Suezkanalen, den korteste søvej mellem Det Indiske Ocean og Middelhavet.

Landet består af fire store geografiske regioner, Nildalen og deltaet, Den østlige ørken, Den libyske ørken og Sinai halvøen. Nildalen er godt 1530 km lang. I den sydlige del er dalen sjældent mere end tre km bred. Nord for Edfu typisk 8-22 km. Fra Cairo og nordpå breder dalen sig ud i det frugtbare delta og de udgør tilsammen ca. 5% af Ægyptens Areal. Den vestlige ørken er en del af den lybikse ørken eller store Sahara og den nubiske ørken, dækker 2 tredje dele af Egyptens størrelse. Den indeholder fem store oaser og er stort set ubeboet. Den østlige ørken er meget kendt for sine mineraler, gas, olie, guld, stenbrud og bjergekæde.dækker 22 % af landets areal. Den Sinai halvø er også en ørken, der er kendt for sine hellige steder og monumenter, og besidder 6% af landets areal. Der kom mange profeter til Egypten via Sinai halvøen bl.a Ibrahim, Josef og Moses.

Nilen

Ægypten
Ægypten

Nilen er Ægyptens eneste flod, som har en uendelig stor betydning for landet. Den græske historiker Herodot kaldte Ægypten for Nilens gave omkring 450 f.kr..

Nilen er med sine 6.760 km er verdens længste flod. Man kan sejler så langt syd på til Aswan, hvor der ligger den første katarakt og både Aswan reservoir, og Aswan Høje Dæmning der har skabt verdens største vand reservoir eller kunstige sø – “Nasserssøen”.

Inden reguleringen, oversvømmede Nilen hvert år og ødelagde huse og liv hvis det var en stor oversvømmelse eller folk havde dårlig høst og led af sult hvis Nilen ikke oversvømmede. Derfor var det så vigtigt at man bygge en dæmning for at regulere Nilen, så kan man dyrke jorden 2 gange om året, beskytte sine huse og producere elektricitet der skal hjælpe til lands udviklingen o industrien efter revolutionen 1952.

Økonomi :

Ægypten
Økonomi

I de sidste 30 år har regeringen reformeret den stærkeste centraliserede økonomi som er arvet fra præsident Gamal  Abdel Nassers tid.

Siden begyndelsen af det nye årtusinde, tempoet i de strukturelle  reformer, herunder skattemæssige, monetære politikker, privatisering og nye forretninger lovgivning, hjalp Egypten for at bevæge sig i retning af en mere markedsorienteret økonomi og øgede udenlandske investeringer. En hurtig befolkningstilvækst (den største i den arabiske verden), begrænset agerjord, og afhængigheden af ​​Nilen alle fortsætte med at overbelaster ressourcer og stress samfundet. De reformer og politikker har styrket makroøkonomisk årlig vækst resultater, som i gennemsnit 5% om året og kæmpet for at opfylde kravene, men regeringen i stort set kunne ikke dele velstand og væksten retfærdigt heller ikke forbedre de økonomiske vilkår for  den brede befolkning,især med de voksende problemer med arbejdsløshed og underbeskæftigelse blandt de unge under 30 år gammel.

Egyptisk ungdom og oppositionsgrupper, blev inspireret af begivenhederne i Tunesien, der fører til omstyrtning af regeringen er der arrangeret en “Dag af Raseri”-kampagnen den 25. januar 2011 (Politi Dag) til også at omfatte ikke-voldelige demonstrationer, marcher og arbejdskraft strejkede i Cairo og andre byer over hele Ægypten. Demonstranter klagepunkter fokuseret på politibrutalitet, statslige nødlove, mangel på ytringsfrihed og valg, høj arbejdsløshed, stigende fødevarepriser, inflation (12.8% i 2010, 10,2% 2011), og lave mindstelønninger.

Inden flere dage efter indtræden af ​​protester, dannede præsident Mubarak ​​en ny regering, og tilbød yderligere indrømmelser, der ikke kunne dæmpe demonstranter og resulterede mere ballade og sammenstød med politiet. Den 11. februar trådte Mubarak tilbage og gav magten til Øverste Råd af bevæbnede styrker eller Supreme Council of Armed Foces (SCAF). Den SCAF opløst det ægyptiske parlament, suspenderede landets grundlov, og dannede et udvalg til at anbefale forfatningsmæssige ændringer for at fremme en politisk overgangsproces gennem demokratiske valg. Efter nogle forsinkelser, tog valg til et nyt parlament sted mellem november 2011 og januar 2012. Præsidentvalget i maj og juni var vidne til sejr Muslimske Broderskab kandidat Mohammed Mursi over den tidligere statsminister Ahmed Shafiq.

Landbrug:

Ægypten
          Ægyptiske Jordbær

Landbruget beskæftiger ca. 32% af landets arbejdskraft der tegner sig for 27,74 millioner mennesker og ca. 14,5% af den bruttonationalproduktion i 2011: majs, hvede, ris, byg, sukkerrør, kartofler, løg, bønner mv. I 2010 afsendte Egypten næsten 720 millioner dollar (omkring LE4.3 milliarder) til en værdi af landbrugsvarer til Europa. Hertil kommer en særdeles stor bomuldsproduktion samt alle former for frugter bl.a. citrusfrugter, dadler og druer. F.ek ægyptiske jordbær eksporten stod for 52 millioner dollars i 2009 Men som alle andre steder i verden er den andel af befolkningen, som ernærer sig ved landbrug. På trods af en stor egenproduktion må Ægypten importere næsten halvdelen af sine fødevarer.

 

Ægypten i virkeligheden, er USAs største marked for hvede og majs salg for 1 milliard US $ om året og ca 46% af Ægyptens behov af de importerede hvede. Andre ressourcer for importerede hvede, bl.a. Kasakhstan, Canada, Frankrig, Syrien, Argentina og Australien.

Der er planer om at øge arealen med hvede op til næsten 3 millioner hektar (12.000 km ²) i 2017 for at mindske forskellen mellem den indenlandske fødevareproduktions forsyning og behov eller krav.

Turisme – Rejse til Egypten                                                                                                      

Ægypten

Turisme er den næststørste indtægtskilde, efter udenlandske pengeoverførsler(pengene fra egyptere, der arbejder i udlandet), ifølge regeringens tal. I 2010 modtog Ægypten 14.5 millioner turister. Turisme beskæftiger ca. 12% af landets arbejdskraft og giver indtægter på næsten $ 12 mia. Egypten havde forventet 16 millioner turister i 2011 før onvæltningen, der begyndte den jan 25. Men på blot et par dage, flygtede en million turister landet, opgivelse af hoteller og restauranter i Kairo, Luxor, Aswan og Det Røde Hav resorter i Hurghada og Sharm el Sheik.

Suez-kanalen - Al Salam broen, eller Fred Broen, er en vejbro krydser Suez-kanalen på El Qantra
Al Salam broen – Suez kanalen

Suezkanalen                                                                       

Er den trejde største indtægtskilde. Suezkanalen er 193,3 km lang, 24 m dyb og 205 m bred.  Der er Cirka 35.000 skibe om året sejler gennem kanalen, hvilket gør det til et af de vigtigste fragtruter i verden. Suezkanalens myndighed rapporterede at, indtægterne i 2010 var $ 4.77bn, op $ 484 m til 2009, takket være med den globale økonomiske genopretning.

Mineral og energiressourcer                                        

Ægyptens mest værdi eksportvarer omfatter råolie, natural gas, fosfater, guld og jernmalm. Råolie findes primært i Suez-bugten og i den vestlige ørken. Natural gas findes hovedsageligt i Nil-deltaet, ved Middelhavets kysten, og i den vestlige ørken. Olie og gas tegnede sig for omkring 7% af BNP i 2001

Industri

Industri i Ægypten omfatter biler fremstilling, kemikalier, elektoniske og  hårde hvide varer, stål, petrokemiske varer og beklædning og tekstil. Industrien beskæftiger ca. 17% af arbejskraft og tegner sig for 37,6% af  Brutto national produkter.

De vigtigste handelspartnere (2010) var USA, Italien, Kina, Tyrkiet og Tyskland. I 2010 blev en frihandelsaftale mellem EU og Middelhavsstaterne vedtaget. I 2005 var Danmarks eksport til Ægypten på 712 mio. kr., mens importen udgjorde 81 mio. kr. Blandt de vigtigste danske eksportvarer findes produktionsudstyr, bl.a. vindmøller, foderstoffer og mejeriprodukter. Det danske handelsoverskud med Ægypten mere end udlignes af danske skibes kanalbenyttelse og af danske turister. Dansk bistand til Ægypten er sluttet i 2008.

I 2012 steg Danmarks eksport op til 1.512 millioner DKK, mens importen opnåede ca. 100 millioner DKK, der udgør ca. 7% af eksporten til Ægypten.

Egypten
Øvre Egyptere

Befolkningen

Ægypterne identificerer stolt sig selv som de direkte efterkommere af faronerne, og bryder sig ikke om at blive kaldt hverken arabere eller afrikanere. De fleste ægyptere nedstammer fra de forskellige folkeslag og arabiske indvandrere, som fulgte efter den muslimske erobring i det 7. århundrede. Den store forskel mellem ægyptere ligger ikke i race, religionen eller geografi, men i social staus. Der er en stor forskel mellem rige og fattige, og livet i storbyerne og på landet, i oaserne og langs kysterne. Knap halvdelen af den 84 millioner store befolkning (2012) er bønder 43% er bybefolkning,13,1% af dem lever i slum byer. Deltaets inbyggere kaldes fellah (bønder) på arabisk, mens øvre ægyptere kaldes Sa’idi (molboer). Fellah har ry for at være meget listig mens Sa’idi er meget naiv og kan simpelthen snydes.Der er mange jokes om dem. De ægyptiske kristner (koptere), er et mindretal, udgør ca. 9%, mens 90% af befolkningen er muslimer.

Nubierne nedstammer fra nubien, der ligger mellem den 1. Katarakt syd for Aswan og Dongola i Sudan og derfor har de deres afrikaniske ansigtstræk. De har konverteret til Islam i 1315, adopteret den arabiske sprog og kultur, men de taler stadig nubisk. Den gamle nubie blev oversvømmet trinvis fra 1902 til 1960. Omkring 50.000 Nubierne blev pludselig rykket op med rode fra den ensomme stilhed af deres isolerede landsbyer og genhuset i Sudan og andre 50.000 i Ægypten, især omkring komombo i stenhuse ligger langt fra den store flod. Idag er der ca. 3 millioner nubiere i Ægypten.

Nomaderne i ørkenområderne er enten arabere eller berbere, der kom fra den Arabiske halvøen eller nordlige Afrika, rejste rundt med deres telte og dyr og ledte efter vand. Idag kalder vi dem beduiner for de bor fast i Sinai halvøen og i oaserne i den vestlige ørken, dyrker deres jorden, høster byg og korn og plukker dadler. En stor del af beduinerne lever af turisme. Idag benytter beduinerne og nubierne skoler, lægeklinikker og socilecentre, og ikke sjældent ser man en beduin midten i ørkenen snakker i mobil telefon eller en nubier hører Bob Marley. Selv om de nyder et moderne liv, beholder de stadigvæk deres egne vaner og gamle traditioner. Det koptiske sprog bruges efterhånden kun i den kirkelige liturgi. Der er selvfølgelig også små grupper af græsk ortodokse, romersk katolske, armeniere og jøder, især i byerne, der tegner sig ca. 1% af befolkningen.

Ægypten har en stor befolkningstilvækst. I 2011 var ca 32,7% af befolkningen under 15 år. 62,8% er under 64 år gammel og der er kun 4,5% over 65 år. Den årlige befolkningstilævkst udgjorde i 2012 1,922%. Gennemsniltligt får den ægyptiske kvinde 2,94 børn som betyder, at befolkningstallet stiger med ca. 1,5 million om året. Der er ca 95% bor omkring Nildalen og i deltaet. Den beboede areal udøgr ca 35.000 km², svarende til Danmark minus Sjælland.

 Befolkningstæthed i Cairo er 3,089 personer per kvart km, 1,544 personer i Alexanderia, omkring Nildalen og i deltaet mens, antallet falder ned til 386 i oaserne og 2 i midten i ørkenen.

Staten har ført oplysningskampagner de sidste 20 år for at få ægypterne til at bruge prævention, og det har hjulpet meget da Al Azhar har bevist at intet i Koranen eller profetens overleverede udtalelser forbyder familieplægning.

Uddannelse

I 1940’erne var ca 80% af den ægyptiske befolkning analfabeter. Efter indøfrelsen af tvungen skolegang efetr revolutionen 1952 under præsident Nasser,analfabatismen   faldt til under 50% i 1986 og til 28 % i 2010. Undervisning er også gratis, på landets universiteter. Børn mellem 6 og 14 skal have 5 års grundskole og 3 års forberedelsesskole (8 års skolegang). Bageefter fortsætter man på høje skole eller vælger mellem handels skole og kunstig skole i 3 år. Det kræver høje karakterer til at fortsætte studie og læse på universiteter f.ek at læse til ægyptologi, turisme og politik over end 95%, over 96% til ingeniør og over 98% til farmaceut og til at helbrede syge mennesker.

Ægyptens 2 største offentlige universitetet er “Cairo Universitet” (1908) og “Ain Shams Universitet” (1950). “al-Azhar universitet” i Cairo, er verdens ældste universitet, der blev grundlagt i 970 e.kr., varetager islamisk uddannelse. Idag er der mange nye private universiteter hvor man kan læse til som man vil men de koster mange penge. I Ægypten findes også internationale universiteter bl.a det amerikaniske universitet 1919, det tyske universitet 2002 og det canadian universitet

Samfund

Ægyptens fattigdom steg til at omfatte 25,2% af befolkningen i 2010-2011 sammenlignet med 21,6% i 2008-2009.

Gennemsnits alder mellem mænd er 72,93 år og 70,33 år mellem Kvinder: 75,66 år.

Arbejdsløshed, en af ​​de vigtigste risikofaktorer for de massedemonstrationer, der væltede Hosni Mubarak, steg til 12,4% i slutningen af 2011, sammenlignet med 8,9 procent i slutningen af 2010.

Nettomigration:

-0,2 Indvandrer (r) / 1.000 indbyggere i 2012. Washington post sagde, at 100,000 koptere forlod Ægypten efter revolutionen.
Danmarks bistand hjælp var 85 millioner DKK i 1996 og blev steget op til 249 millioner DKK i 2008. i alt under de 12 år, blev bistanden oppe til 1,966, ca. 231 DKK per person.

Der er ca. 20 millioner internetbrugere, 3,5 millioner antal computere i brug og knap 60 millioner mobiltelefon brugere i 2012.

I Ægypten producerer man 360 millioner gas flasker, en million per dag. 2011-2012 betalte staten ca. 95 milliarder som støtte, ca. 67  til brændstof, 13 til fødevarer, 15 til  de andre daglige forbugsvarer, og 20 til sundhedsvæs, uddannelse, boligmiliserium og de lokale transporter og det blev reduceret til 70 milliarder i 2013 (der er kun 20% af de fattige som benytter støtten) 80% omfatter de rige, fabrikerne og forretningsmænd.

Egyptens budget i 2011:

Indtægterne tegnede sig for $44,69 milliarder i forhold til $46.82 i 2010, og udgifterne var $67,7 milliarder i forhold til 64,19 i 2010, opnåede et underskud på -9,8% af BNB.

Ægyptens budget underskud af landets bruttonationalprodukt fra 2010 til 2012.

Den Offentlige gæld:

83,4% af BNP i 20111 i forhold til 81,4% af BNP i 2010

Bemærk: Data dækker statens gæld, og omfatter gældsinstrumenter udstedt (eller ejet) af regeringens andre enheder end statskassen, de data omfatter treasury gæld ejet af udenlandske enheder; dataene omfatter gæld udstedt af subnationale enheder, samt intra-statslige gæld, intra-statslige gæld består af egne lån fra overskud i de sociale fonde, såsom for pensionering, lægehjælp, og arbejdsløshed. Gældsinstrumenter for de sociale fonde sælges på offentlig auktion.

Den Udlandsgæld:                                                                                                                            

$37,280 milliarer i 2011 i forhold til $35,370 milliarer i 2010

  1. Denne post giver de samlede offentlige og private gæld til ikke-residenter skal tilbagebetales i udenlandsk valuta, varer eller tjenester. Disse tal er beregnet på en valutakurs basis, dvs ikke i købekraftsparitet (PPP) vilkår.

Valutareserver:

Centralbanken har brugt masse penge for at støtte Ægyptens valuta gennem en økonomisk krise, der blev udløst da Hosni Mubarak tr i februar 2011, som fik udenlandske investorer til at smutte til udgangen og hamrede turisme.

Valutareserver, som faldt ned i hver måned i træk fra $36 milliarder før omvæltning begyndte, blev kantet op til $ 15,21 i slutningen af april og $15.12 milliarder ved marts

Nogle økonomer forventer et kraftigt fald i pund som reserver synes tæt på fare, og længe ventede hjælp fra udenlandske donorer, herunder Den Internationale Valutafond er gentagne gange blevet forsinket.

Investering (brutto fast): den tegner sig for ca.14,8% af BNP i 2011.

  1. NB. Ægypten siden 1930 har været den betydeligste producent af arabiske film til biograf og TV. Det bør også nævnes, at Cairo Symfoniorkester nyder udbredt anerkendelse.

Militær

De ægyptiske bevæbnede styrker :

De væbnede styrker i Ægypten er de største  på det afrikanske kontinent, i den arabiske verden og en af de største i verden (rangeret 10.), bestående af den Ægyptiske hær, Ægyptiske flåde, Ægyptiske luftvåben og Ægyptiske luftforsvar kommando.

Desuden fastholder Ægypten store paramilitære styrker.  Den centralesikkerhedsstyrker, og grænsevagten kræfter er under Indenrigsministeriet kontrol. Den Nationale vagt, kommer under kontrol af Forsvarsministeriet.

Den Kommandør Chef for de væbnede styrker, den øverste uniformerede officerer, er feltmarskal er Mohamed Hussein Tantawi og Chefen for Generalstaben er Generalløjtnant Sami Hafez Anan.

Forsvarets opgørelse omfatter udstyr fra forskellige lande rundt om i verden. Udstyr fradet tidligere Sovjetunionen er ved at blive gradvist erstattet af mere moderne, amerikanske, franske og britiske udstyr, en væsentlig del af, der er bygget på licens i Egypten, såsom M1 Abrams tank.

For at styrke stabilitet og mådehold i regionen, har Egypten forudsat militær bistand og uddannelse til en række afrikanske og arabiske stater. Selvom det ikke er medlem af NATO, fortsat er Egypten et stærkt militær og strategisk partner og er en deltager i NATOs Middelhavsdialog forum.

Den egyptiske militær er en af de stærkeste i regionen,  og giver Egypten regionale militære overherrdømme der kun rivaliseres med Israel, ud over at være den stærkeste i Afrika. Egypten er et af de få lande i Mellemøsten med en rekognoscering satellit og har lanceret en anden i 2007.

Forsvaret har betydelig magt og uafhængighed inden den egyptiske stat. De er ogsåindflydelsesrige i erhvervslivet, engagerende i vej-og  boligbyggeri,  forbrugsgoder, feriested ledelse, og store landområder i fast ejendom. Meget militære oplysningerikke gøres offentligt tilgængelige, herunder budgetoplysninger, navnene på de overordnede officerer og militærets størrelse (hvilket betragtes som enstatshemmelighed).  Ifølge journalist Joshua Hammer, “så meget som 40% af den egyptiske økonomi “e kontrolleret af den egyptiske militær.

Højtstående medlemmer af  militæret  kan indkalde til det øverste råd for de væbnede styrker, så i løbet af den egyptiske revolution i 2011,  hvor Mubarak  resignerede ogoverført magt til dette organ  den 11. februar 2011.