Esna Byen

Esna
Esna

Byen er en gammel ægyptisk by, beliggende på vest bredden af Nilen, ca. 56 km syd for Luxor og 48 km nord for Edfu. Byen hed Lunyt eller Ta-Senet under faraonernes tid, der betyder Landet af Fisk; Græsk Latopolis eller Letopolis (fiske by), der hentyder til Nilaborren, som var et symbol på gudinden Neith, der var gudinden for krig og jagt. Desuden var hun også en af de fire beskytter gudinder, der bevogtede de døde.

Byen var tidligere en del af den moderne Qena provins, men fra den 12. november 2009, blev den inkorporeret i den nye Luxor provins. Der bor ca. 70 tusinder mennesker i byen.

Byen var en vigtig by under det 18. dynasti, da Ægypten udviklede sit handels forhold med Sudan, og en rute blevbygget mellem Esnaog Derr. Byen forfaldt langsomt gennem tiden, indtil den fik fornyet interesse under 26. dynasti.Senere igen, under grækerne og romerne, blev byen hovedstaden i det Tredje Nome i Øvre Ægypten.

Ta-Senet eller Esna Triaden
Neith var også medlem af Latopolis Triaden, der bestod af Neith, Khnum og deres barn Heka. Khnum varskaberguden med vædderhoved, symbolet for frugtbarhed, mens Heka var guden for magi. Esna templet var dedikeret til de tre guder af Latopolis.

Esna Turist Attraktioner

Esna templet
Esna templet

Esna templet

Esna templet, dedikeret til guden Khnum, hans konsortter Menhit og Nebtu, deres søn, Heka og gudinden Neith, var bemærkelsesværdigt for det smukke sted og dets arkitektur. Den var bygget af rød sandsten, og dens portik bestod af seks rækker af fire søjler hver med lotusbladehovedstæder, som alle dog adskiller sig fra hinanden. Templet indeholder meget sen hieroglyfisk inskription, der stammer fra regeringen af Decius (249–251 e.Kr.).

Et andet tempel i den samme periode er blevet identificeret ved Kom Mer, ca. 12 km mod syd, men kan ikke udgraves, fordi en moderne landsby er bygget over den.

Der var et mindre tempel, dedikeret til triaden i Latopolis, cirka to og en halv kilometer nord for byen, i en landsby, der nu hedder el-Dayr. Også her er en lille stjernetegn i Ptolemeus III Euergetes alder (246-221 f.Kr.). Denne sidstnævnte bygning blev ødelagt i det 19. århundrede, da den stod i vejen for en ny kanal. Templet blev renset for jord og affald, der fyldte sit område, da Vivant Denon besøgte det, og tjente som et bomuldslager i midten af det 19. århundrede

Byen i dag

Esna byen
Esna byen idag

I dag er byen en lille handels og landbrugs by med en væve industri, og på markedet på gaden kan man købe stof eller dyr. Der er findes mange fine gamle huse omkring med elegant murværk og mashrabiya (vinduer).

Ca. 6,6 km sydvest for byen ligger Deir Manaus Wa al-Shuhada, der blev opført i 1906. Der findes også en kirke i Deir Manaus fra det 10. årh., som betragtes som en af de smukkeste i Øvre Ægypten.

Et af de vigtigste interessepunkter i byen, udover templet, er dets livlige turist marked, som fylder et par gader, der løber fra cornichen og ind i landet.

Den Gamle Esna Lock

I 1843 blev det besluttet at bygge en række spærre eller klodder over Nilen i spidsen af deltaet omkring 12 mil nedstrøms fra Kairo for at hæve vandniveauet opstrøms for at levere vandingskanaler og regulere navigation. I 1902 blev Asyūṭ Barrage, mere end 200 miles opstrøms fra Kairo, afsluttet. Dette blev fulgt i 1909 af spærringen ved Isnā.

Esna lock i floden Nilen forbinder Esna med Aswan. Låsen blev åbnet 1. januar 1996 i en højdeforskel på 8 meter, 17 meter bred, 221 meter lang og 14,6 meters dybde. Dens krop består af 7 samlinger, hver af dem er 20,6 meter lang.

Esna Templet

Esna Slusen