Dronning Hatshepsut døds templet

Dronning Hatshepsut Døds Templet LuxorLuxor
Dronning Hatshepsut Døds Templet LuxorLuxor

 Dronning Hatshepsut døds templet vestbredden

Hatshepsut var enestående i historien, ikke fordi hun regerede Egypten om hun var en kvinde – flere andre kvinder gjorde før og efter – men fordi hun tog på den fulde identificere af en mandlig farao, og fordi hun præsiderede over en lang periode med stabilitet og velstand. De fleste kvindelige herskere i Egypten havde korte hersker i turbulente tider. Hatshepsuts bygning program resulterede i mange smukke templer, statuer, grave og inskriptioner. Hendes rejse til delstaten Punt viste hendes bidrag til handel og handel.

Dronning Hatshepsut døds templet, var bygget i Deir el-Bahri af den kvindelige farao Hatshepsut , var en del af det omfattende byggeprogram hun engageret i løbet af hendes regel.

Hatshepsuts døds templets historie:

Hatshepsuts døds templet, eller Djeser – Djeseru (“allerhelligste”) er bygget under klipperne ved Deir El Bahari (Det Nordlige Kloster) på Vestbredden af Nilen. Templet var dedikeret til solguden Amon Re og ligger ved siden af det døds tempel af Mentuhotep II, der var som inspiration, og senere, blev et stenbrud.

Det betragtes som et af de “uforlignelige monumenter og et af de mest karakteristiske templer i hele Ægypten“, på grund af dets design og dekorationer. Templet var også blevet bygget af kalksten, ikke sandsten ligesom de fleste andre templer i Det Gamle Ægypten.

Det var Visir og geni arkitekten Senenmut, der byggede dette tempel, da han blev inspireret i designen og planen af nabo templet til Amenhotep II.

I det 7. århundrede e.kr., blev det opkaldt efter et koptisk kloster i området. Der er også en teori fortæller, at templet i den tidlige kristne periode, blev brugt som et koptisk kloster.

Dette unikke tempel afspejler den alvorlige konflikt mellem Dronning Hatshepsut og hendes nevø og svigersøn, Thutmosis III, da mange af hendes statuer blev ødelagt, og de fleste af hendes Cartoucher blev slettet af Thutmosis III, efter hendes mystiske døde.

Dronning Hatshepsut døds templet Arkitektur:

Dronning Hatshepsut døds templet består af tre terrasser, var bygget ovenpå hinanden. På den sydlige ende af den 1. søjlegang er der nogle scener, blandt dem den mest kendt scene for transport af Hatshepsuts to obelisker. Mens på den nordlige side af den 2. søjlegang, er der en scene, der repræsenterer dronningen tilbyder fire kalve til Amon Re.

Hatshepsuits døds templet
Hatshepsuits døds templet

Den 2. terrasse er meget kendt for Punt reliefer indgraveretpå den sydligesideaf den 2.søjlegang. RejsentilPunt(nu kaldetSomalia land) var den første billededokumentation af enhandelekspedition, der blevregistreret, ogopdaget, i det gamle Ægypten; indtil nu.

Reliefferne viser, at dronning Hatshepsut sendte via Det Røde Hav, til Punt, lige før 9. år af hendes regeringstid (1470 f.kr.) Denne mest kendte handelsrejse blev ledt af hendes høje embedsmand, Pa – Nahsy, og varede i 3 år. Hans mission var at udveksle de ægyptiske merchandise for produkter af Punt, især guld, røgelse, elfenben, Myrra og tropiske træer.

Mod syd, ligger et kapel af gudinden Hathor. Den gård, der fører til dette kapel har søjler, der afslutter med Hathor kapitæler, hvor Hathor, er vist med en kvindes ansigt og koens ører, bærer en rangle (en musik instrument); på væggene er hun afbildet som en ko. I denne del af templet, havde kong Thutmosis III slettet dronningens navne.

Den nordlige side af den 2. søjlegang, er der fine og farvede relieffer, der skildrer den guddommelige fødsel af Hatshepsut. Dronningen hævdede, at hun var den guddommelige datter af Amon Re, og så kunne hun legitimere hendes regel.

Ved siden af søjlegangen mod nord, findes kapellet til Anubis, Guden for mumificering i det gamle Ægypten. Der kan ses det bedste farver og vægge malerier i hele templet, bl.a. loftet der er malet i blå farve symbolet for himlen med gyldne gule stjerner, Amon Re der modtager mange forskellige offergaver samt Anubis der sidder og modtager mange offervarer.

Den 3. Terrasse kan nås via en rampe, den består af to rækker af søjler, foran dem, står mange Osiris – figurer af dronning Hatshepsut, men desværre havde Thutmosis III ødelagt dem. Alle statuerne viser Hatshepsut lige som en mand og ikke kvinde, da alle statuer med skæg på.

Søjlegangen fører til det alle helligste sted af templet, der består af to små kapeller.

I ptolemæiske periode blev det tredje kapel føjet til helligdommen, som også blev dekoreret med forskellige scener, hvoraf den mest bemærkelsesværdige er dem, der repræsenterer Imhotep bygherre af kong Djoser Trin Pyramide og Amenhotep, søn af Habu, der var et rigtigt geni arkitekt fra det 18. dynasti under Amenhotep III.

Dronning Hatshepsut døds templet astronomisk tilpasning

Den vigtigste og akse af templet er indstillet til en azimuth på omkring 116½ ° og er justeret til vintersolhverv solopgang, som i vores moderne tidsalder opstår omkring den 21. eller 22. december hvert år. Sollyset trænger igennem til den bageste væg kapel, før du flytter til højre for at fremhæve en af Osiris

Dronning Hatshepsuit døds templet
Dronning Hatshepsuit døds templet

vedtægter, der står på hver side af døren til 2. kammer.

En yderligere underfundighed til denne vigtigste tilpasning er skabt af et lys – boks, som viser en blok af sollys, der langsomt bevæger sig fra den centrale akse af templet først belyse guden Amen – Re til så skinner på den knælende figur af Thutmosis III før endelig lysende Nilen gud Hapi.

Derudover, på grund af øget sol vinklen, omkring 41 dage hver side af solhverv, sollys er i stand til at trænge ind via et sekundært lys – boks igennem til det inderste kammer.

Dronning Hatshepsut Døds Templet LuxorLuxor

 

Godt at vide om Dronning Hatshepsut døds templet:

Med hensyn til visuel påvirkning fra lang afstand er der ingen rival med Dronning Hatshepsut døds templet. Den unikke flerlagsstruktur beliggende mod kalkstenklipperne ved floddalen er et virkelig fantastisk syn. Det unikke ved dets layout spejler den ved faraoen, der er ansvarlig for at opbygge den.

Dronning Hatshepsut døds templet blev også brugt som et kloster i de tidlige århundreder e.Kr., hvilket sandsynligvis bidrog til dets forringelse. Som et resultat er den blevet kraftigt gendannet, og derfra kommer navnet det nordlige kloster.

Dronningen Hatshepsut døds templet er fuldt tilgængeligt og åbent for både lokale og turister fra 9:00 til 17:00 egyptisk tid. Indgangsgebyret til templet er ca. 10 $, og du kan selv leje en taxa eller tage færgen over Nilen eller en båd til vestbredden, og så derfra kan du leje en cykel og cykler rundt.

Vi anbefaler naturligvis, at dit besøg til vestbredden med dansktalende guide i Luxor arrangeres hos Sfinks Rejser.