Nilen Egypten

Nilen Egypten

Nilen

Nilen
Nilen

Den græske historiker, Herodot, skrev for mere end 4450 år siden at: “Egypten er… Nilens gave”, men vi vil hellere sige, at Nilen er ægypternes gave, for den strømmer gennem 10 andre lande, inden den når Egypten.

(på arabisk: Al Nil, i det gamle Ægypten: Itjeru eller Hapi, på Koptisk: Piaro eller Phiaro), er en stor nordligstrømmende flod i det nordøstlige Afrika, og betragtes generelt som verdens længste flod. Floden er ca. 6.853 km lang, og den løber igennem 11 lande: Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, den Demokratiske Republik Congo, Kenya, Etiopien, Eritrea, Syd Sudan, Sudan og Egypten.

I det gamle egyptiske sprog kaldes floden Ḥ’pī (Hapy) eller Iteru, hvilket betyder “flod”. På koptisk betyder ordet ⲫⲓⲁⲣⲟ, udtalt piaro (sahidisk) eller phiaro (bohairic), “floden” (lit. p (h) .iar-o “the.canal-great”), og kommer fra det samme gamle navn.

Nile

I Nobiin kaldes floden Áman Dawū, hvilket betyder “det store vand”. I egyptisk arabisk kaldes en-Nīl, mens den i standard arabisk kaldes den en-Nil. Det engelske navn Nile og de arabiske navne en-Nîl og an-Nîl stammer begge fra det latinske Nilus og det antikke græske. Ud over det er derimod omtvistet etymologien. Hesiod ved sin teogony henviser til, at Nilus (Νεῖλος) var en af ​​Potamoi (flodgoder), søn af Oceanus og Tethys.

Den Hvide Nil – Den Blå Nil

Floden har to store bifloder, den Hvide Nil og den Blå Nil. Den Hvide Nil er længere og strømmer fra de Store Søers Regionen i det centrale Afrika. Hoved udspringet er stadig uklart, men det er placeret i enten Rwanda eller i Burundi. den løber nordpå gennem Tanzania, Vicoria Søen, Uganda og Syd Sudan.
Den Blå Nil er kilden til det meste af vandet og den frugtbare jord. Den udspringer ved Tana Søen i Etiopien ved 12 ° 02’09 “N og 037 ° 15’53” E, og løber ind i Sudan fra sydøst. De to floder mødes nær den sudanesiske hovedstad Khartoum.

Den nordlige del af floden løber næsten udelukkende gennem ørkenen, fra Sudan til Egypten – et land, hvor civilisationen har været afhængig af floden siden oldtiden. Den største del af befolkningen og byerne i Egypten ligger langs med Nildalen nord for  Aswan, og næsten alle de kulturelle og historiske seværdigheder i det gamle Ægypten findes langs flodbredderne. Nilen ender i et stort delta og udmunderi Middelhavet.

Nilens afvandingsområde dækker ca. 3,254,555 km2 (1.256.591 m² mil), omkring 10% af Afrikas størrelse.

Gul Nile
Den Gule Nile er en tidligere sideelv, der forbinder Ouaddaï-højlandene i det østlige Tchad med Nildalen ca. 8000 til ca. 1000 fvt. [47] Dens rester er kendt som Wadi Howar. Wadi passerer gennem Gharb Darfur nær den nordlige grænse med Tchad og mødes med Nilen nær det sydlige punkt af Great Bend.

Victoria Søen

Nilens Kilde

1. Nilens kilde anses under tiden  for at være Victoria Søen, men søen har bifloder af betydelig størrelser. Kagera-floden, som strømmer fra Burundi og løber ud i Victoria Søen tæt på den tanzanianske by Bukoba, er den længste biflod, selvom kilderne ikke er enige om hvad der er den længste biflod til Kagera og dermed det fjerneste kilde til Nilen i sig selv er. Det er enten A) Ruvyironza, der opstår i Bururi-provinsen, eller B) Nyabarongo, som løber fra Nyungwe Skoven i Rwanda. De to bifloder mødes tæt på Rusumo Vandfaldet ved Rwanda-Tanzania grænsen.

Undersøgelser fra 2010 siger, at en udforskningsgruppe gik til et sted beskrevet som kilden til Rukarara bifloden, og ved at hakke en sti op ad stejle jungle bjergskråninger i Nyungwe skoven, fandt de (i den tørre sæson) en mærkbar indkommende overflade strøm, der løb mange kilometre opstrøms, hvorved de fandt en ny kilde, der giver Nilen en længde på 6758 km (4199 mil).

 

De tabte hovedvandmasser

Tidligere flød Tanganyika søen nordpå langs med den Afrikanske Rift Valley og ind i Den Hvide Nil, hvilket gjorde Nilen ca. 1.400 km (870 mi) længere, indtil  den blev blokeret af Virunga vulkanerne i Miocæn tiden.

 

2. Uganda

Floden forlader Victoria Søen ved Ripon Vandfaldet, nær Jinja, Uganda, som Victoria Nilen. Den løber ca. 500 km (300 mi) længere, gennem Kyogas Søen, indtil den når Albert Søen. Efter at have forladt Albert Søen, er floden kendt som Albert Nilen.

 

3. Sydsudan 

Floden strømmer ind i Sydsudan, hvor den er kendt som Bahr al Jabal (Bjergets hav). Bahr al Ghazal er i sig selv 716 km (445 mi) lang, og mødes med Bahr al Jabal i en lille lagune kaldet Lake No, hvorefter den bliver kendt som Bahr al Abyad,eller den Hvide Nil, som kommer fra det hvidlige ler, der er opslæmmet i vandet. Når Floden oversvømmede bredderne i Egypten, efterlod den en rig mudret aflejring, som gjorde jorden meget frugtbar. Siden Aswan-dæmningen  blev færdigbygget i 1971, oversvømmer Nilen ikke længere bredderne hvert år. En anabranch flod, Bahr el Zeraf, strømmer ud af Nilens Bahr al Jabal område og slutter sig til Den Hvide Nil.