Nilen

Nilen
Nilen

Den græske historiker, Herodot, skrev for mere end 4450 år siden at: “Egypten er… Nilens gave”, men vi vil hellere sige, at Nilen er ægypternes gave, for den strømmer gennem 10 andre lande, inden den når Egypten.

(på arabisk: Al Nil, i det gamle Ægypten: Itjeru eller Hapi, på Koptisk: Piaro eller Phiaro), er en stor nordligstrømmende flod i det nordøstlige Afrika, og betragtes generelt som verdens længste flod. Floden er ca. 6.853 km lang, og den løber igennem 11 lande: Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, den Demokratiske Republik Congo, Kenya, Etiopien, Eritrea, Syd Sudan, Sudan og Egypten.

I det gamle egyptiske sprog kaldes floden Ḥ’pī (Hapy) eller Iteru, hvilket betyder “flod”. På koptisk betyder ordet ⲫⲓⲁⲣⲟ, udtalt piaro (sahidisk) eller phiaro (bohairic), “floden” (lit. p (h) .iar-o “the.canal-great”), og kommer fra det samme gamle navn.

Nilen
Nilen

Nilen Egypten

I Nobiin kaldes floden Áman Dawū, hvilket betyder “det store vand”. I egyptisk arabisk kaldes en-Nīl, mens den i standard arabisk kaldes den en-Nil. Det engelske navn Nile og de arabiske navne en-Nîl og an-Nîl stammer begge fra det latinske Nilus og det antikke græske. Ud over det er derimod omtvistet etymologien. Hesiod ved sin teogony henviser til, at Nilus (Νεῖλος) var en af Potamoi (flodgoder), søn af Oceanus og Tethys.

Nilen i Egypten løber i knap 1200 km og deler Egypten til Øvre og Nedre Egypten. Nilen løber fra den sydlige del som er højere plateau i forhold til den nordlige del derfor løber Nilen mod nord og udmunder i middelhavet.

Nilen i Egypten starter fra Nassersøen, den næststørste menneskeskabte sø i verden, har et potentielt maksimalt areal på 2.600 kvadrat miles; det oversvømmer mere end 300 miles fra Nilenes bane, inklusive den anden grå stær nær grænsen mellem Egypten og Sudan. Umiddelbart under den høje dæmning er den første grå stær, der engang var et område med klippefiskede stald,

Nilen Egypten
Aswan

der delvist hindrede floden af floden. Fra den første grå stær til Kairo – en afstand på ca. 500 mil – flyder Nilen nordover i en relativt smal fladbundet rille, lysende i omrids og generelt snittet ind i det underliggende

Ægypten
Ægypten

kalkstenplateau, som gennemsnit er 10 til 14 mil i bredden og er lukket ved armar, der stiger på steder til højder på 1.500 fod over flodniveauet. I de sidste 200 miles af sin kurs, inden den når Cairo, viser Nilen en stærk tendens til at omfavne den østlige kant af dalbunden, så størstedelen af det dyrkede land findes på venstre bred.

Nord for Kairo kommer Nilen ind i deltaområdet, et plant trekantet lavland. I det 1. århundrede e.Kr. registrerede den græske geograf Strabo Nilen som fanning ud i syv delta-distributioner. Strømmen er siden blevet kontrolleret, og omdirigeret, så floden nu flyder over deltaet til havet gennem to hovedfordelere, Rosetta og Damietta (Dumyāṭ) grene.Nildeltaet, prototypen på alle deltaer, omfatter en kløft af det forhistoriske Middelhav, der er udfyldt; det er sammensat af silt, der hovedsagelig er bragt fra det etiopiske plateau. Silt varierer i sin tykkelse fra 50 til 75 fod og omfatter den mest frugtbare jord i Afrika. Det danner en monoton slette, der strækker sig 100 miles fra nord til syd, hvor dens største øst-vest udstrækning er 155 miles mellem Alexandria og Port Said; alt i alt dækker det et område, der er dobbelt så stort som Nildalen i Øvre Egypten. Landoverfladen skråner let mod havet og falder ca. 52 meter fra Kairo i en blid gradient. I nord, på den sydgående grænse, er der et antal lavvandede laguneer og saltmyrer: Lake Marout (Buḥayrat Maryūṭ), Lake Edku (Buḥayrat Idkū), Burullus-søen (Buḥayrat Al-Burullus) og Manzala-søen (Buḥayrat Al- Manzilah).

Den Hvide Nil – Den Blå Nil

Nilen Egypten
Nilen Egypten

Floden har to store bifloder, den Hvide Nil og den Blå Nil. Den Hvide Nil er længere og strømmer fra de Store Søers Regionen i det centrale Afrika. Hoved udspringet er stadig uklart, men det er placeret i enten Rwanda eller i Burundi. den løber nordpå gennem Tanzania, Vicoria Søen, Uganda og Syd Sudan.
Den Blå Nil er kilden til det meste af vandet og den frugtbare jord. Den udspringer ved Tana Søen i Etiopien ved 12 ° 02’09 “N og 037 ° 15’53” E, og løber ind i Sudan fra sydøst. De to floder mødes nær den sudanesiske hovedstad Khartoum.

Den nordlige del af floden løber næsten udelukkende gennem ørkenen, fra Sudan til Egypten – et land, hvor civilisationen har været afhængig af floden siden oldtiden. Den største del af befolkningen og byerne i Egypten ligger langs med Nildalen nord for  Aswan, og næsten alle de kulturelle og historiske seværdigheder i det gamle Ægypten findes langs flodbredderne. Nilen ender i et stort delta og udmunderi Middelhavet.

Nilens afvandingsområde dækker ca. 3,254,555 km2 (1.256.591 m² mil), omkring 10% af Afrikas størrelse.

Gul Nile

Den Gule Nile er en tidligere sideelv, der forbinder Ouaddaï-højlandene i det østlige Tchad med Nildalen ca. 8000 til ca. 1000 fvt. Dens rester er kendt som Wadi Howar. Wadi passerer gennem Gharb Darfur nær den nordlige grænse med Tchad og mødes med Nilen nær det sydlige punkt af Great Bend.

Victoriasøen

Victoriasøen er den største sø i Afrika med et areal på 68.800 km². Det er samtidig den næststørste ferskvandssø i verden. Den største dybde er 84 m. Søen er kilde til Nilens længste gren, den Hvide nil. Søen ligger hævet over havets overflade i 1.133 meters højde og området er under administration af landene TanzaniaUganda og Kenya. Søens kystlinje er på 3.440 km og den består af mere end 3000 øer – blandt andet det ugandiske turistmål,

Nilens Kilde

1. Nilens kilde anses under tiden  for at være Victoria Søen, men søen har bifloder af betydelig størrelser. Kagera-floden, som strømmer fra Burundi og løber ud i Victoria Søen tæt på den tanzanianske by Bukoba, er den længste biflod, selvom kilderne ikke er enige om hvad der er den længste biflod til Kagera og dermed det fjerneste kilde til Nilen i sig selv er. Det er enten A) Ruvyironza, der opstår i Bururi-provinsen, eller B) Nyabarongo, som løber fra Nyungwe Skoven i Rwanda. De to bifloder mødes tæt på Rusumo Vandfaldet ved Rwanda-Tanzania grænsen.

Undersøgelser fra 2010 siger, at en udforskningsgruppe gik til et sted beskrevet som kilden til Rukarara bifloden, og ved at hakke en sti op ad stejle jungle bjergskråninger i Nyungwe skoven, fandt de (i den tørre sæson) en mærkbar indkommende overflade strøm, der løb mange kilometre opstrøms, hvorved de fandt en ny kilde, der giver Nilen en længde på 6758 km (4199 mil).

De tabte hovedvandmasser

Tidligere flød Tanganyika søen nordpå langs med den Afrikanske Rift Valley og ind i Den Hvide Nil, hvilket gjorde Nilen ca. 1.400 km (870 mi) længere, indtil  den blev blokeret af Virunga vulkanerne i Miocæn tiden.

2. Uganda

Floden forlader Victoria Søen ved Ripon Vandfaldet, nær Jinja, Uganda, som Victoria Nilen. Den løber ca. 500 km (300 mi) længere, gennem Kyogas Søen, indtil den når Albert Søen. Efter at have forladt Albert Søen, er floden kendt som Albert Nilen.

3. Sydsudan 

Floden strømmer ind i Sydsudan, hvor den er kendt som Bahr al Jabal (Bjergets hav). Bahr al Ghazal er i sig selv 716 km (445 mi) lang, og mødes med Bahr al Jabal i en lille lagune kaldet Lake No, hvorefter den bliver kendt som Bahr al Abyad,eller den Hvide Nil, som kommer fra det hvidlige ler, der er opslæmmet i vandet. Når Floden oversvømmede bredderne i Egypten, efterlod den en rig mudret aflejring, som gjorde jorden meget frugtbar. Siden Aswan-dæmningen  blev færdigbygget i 1971, oversvømmer Nilen ikke længere bredderne hvert år. En anabranch flod, Bahr el Zeraf, strømmer ud af Nilens Bahr al Jabal område og slutter sig til Den Hvide Nil.

Krydstogter på Nilen

Nilen er Verdens længste flod og dens ekstraordinære monumenter, den forbløffende frugtbare dal og den karrige skønhed i den omgivende ørken, lyset og varmen og glæden ved langsom rejse i en super hurtig verden tilføjer alle et af højdepunkterne på en rejse til Egypten , eller hvor som helst i verden.

Nilkrydstogter

Bedst til eventyr på Nilen

Nilen
Felucca sejltur – Aswan

En felucca er den mest sandsynlige måde at finde eventyr på Nilen. En åben sejlbåd uden hytter eller faciliteter, den tages bedst fra syd til nord – hvis vinden svigter, kan du altid flyde ned ad floden.

Oprettet til romantisk ferie

Dahabiyyas – navnet oversættes som ‘den gyldne’ – vil passe dig tilbage til det 19. århundrede, da disse store og luksuriøse sejlbåde var den eneste levedygtige form for transport for besøgende.

Mest populære sejltur

Strækningen mellem Luxor og Aswan er den mest populære rute og som et resultat på den travleste del af floden – du befi

Nilen
Nassersøen

nder dig muligvis i en lang række både.

Langt fra folkemængderne

Nassersøen er det bedste sted at sejle, hvis du hellere vil se tomme landskaber og det ulige vilde dyr end folkemængder af turister. Nassersøen eller Lake Nasser vil give dig en afslappende indgangsport mod syd. Nasser-søen NilKrydstogtskibe sejler besøgende lige syd for Aswan for at besøge monumenterne langs dens bredder, herunder Philae templet, Abu Simbel, Kalabsha templet, Qasr Ibrim og flere andre.

Nil tips:

Nilen
Krydstogt Egypten

Når man rejser om sommeren (juni til august) kan være sikkert ekstremt varm, og det er derfor er det den billigste sæson at bestille  Nilkrydstogt.

Jul og påske er normalt de travleste og dyreste. Forår og efterår er ideelle, da lyset er særlig godt i oktober og november.

Hvor man skal starte De fleste krydstogter henne, de fleste starter fra Luxor, hvor der er en dag ekstra (4 dage) end dem, der starter fra Aswan (3 dage), delvis fordi de sejler mod Nilen’s stærke strøm. Hvis du vil tilbringe lidt tid i Aswan eller er bekymret for omkostningerne, skal du starte fra Aswan og så sejler nordover.

Valg af kahytten På Nilkrydstogt: Du skal du prøve at undgå det nedeste dæk. Mange både har en fantastisk udsigt fra alle kahytter, men bredden af Nilen er høj (og bliver højere, når flodniveauet falder), og du vil se så meget som muligt.

Sejletid: Mange passagerer på Nilkrydstogter er overrasket over, hvor lidt tid, der bruges på krydstogt – bådenes store motorer dækker relativt hurtigt afstande, krydstogttider er ofte kun fire timer om dagen, og på nogle rejseprogrammer tilbringer du kun en nat undervejs.

Sejltur & Sightseeing:

Nilen
Nilkrydstogt

De Store Nilkrydstogter holder sig til faste ruter på den travle Luxor – Aswan-strækning af Nilen. På disse ture, der normalt varer fra tre til seks nætter, tilbringes dage med at besøge monumenter og slappe af ved poolen eller på dækket. Om aftenen er der en række underholdning: cocktails, dans og fancy-dress-fester – normalt kaldet en galabeya (mands kjortel) -fest, da passagerer opfordres til at ‘klæde sig som en egyptisk’ – er alle en del af sjovet. Den faktiske sejletid er minimal på de fleste af disse ture – ofte så lidt som fire timer hver dag, afhængigt af rejseplanen.

Nilen / Aswan
Felluca

Felucca og dahabiyyas bestemmer deres egne tidsplaner og har ikke brug for særlige fortøjningspladser, så kan stoppe ved små øer eller antikvitetssteder, der ofte springes over af de store krydsere. Men selv disse både har som regel foretrukne fortøjningssteder. Fordi de bruger sejlstyrke i stedet for store motorer, bruges en langt større del af tiden i bevægelse. Natten underholdning er mere sandsynligt stargazing, lytter til lyden af floden, og lejlighedsvis flodbrænden skyder musik fra besætningen eller landsbyboerne.

Strækningen af Nilen mellem Luxor og Aswan har den største koncentration af velbevarede monumenter i landet, hvorfor det også har det største antal både og turister (sejler i begge retninger).

Luxor til Aswan med dansktalende guide:

Nilen
Nilkrydstogt Egypten med dansktalende guide

Dette er den mest berømte strækning af floden er besat med fantastisk arkitektur og varierede scener med stor naturlig skønhed. Alle krydsere stopper for at besøge de Ptolemaiske templer Esna, Edfu og Kom Ombo. På de kortere krydstogter besøges alle tre steder på en enkelt dag. Selvom ingen af webstederne er så store, at dette er urealistisk, er det meget at hænge ud med tre store templer på en dag, og det forhastede besøg betyder, at du bliver fortøjet længere ved Luxor eller Aswan. Dahabiyyas og feluccas tager længere tid for at dække afstanden mellem de tre templer og ser normalt kun én om dagen.

Cairo / Luxor / Aswan med dansktalende guide:

Den behageligste og mest fascinerende måde at opleve Ægypten på er ombord på et Nilkrydstogt, som i et behageligt tempo sejler ned ad Nilen. Fra skibet kan man iagttage det fantastisk smukke land og et sceneri der udspiller sig på land kun få meter borte.

På skibet vil vi gøre hold ved de største seværdigheder langs floden og på den måde også få et indblik i de lokale Ægypteres liv og dagligdag. På dette Nilkrydstogt vil du opleve en stor del af den fantastiske Ægyptiske historie sammen med vores Dansktalende guide, der vil ledsage jer på hele Nilkrydstogtet. Med dansktalende guide opnår I at få mest muligt ud af at opleve den Ægyptiske historie.

Dette Nilkrydstogt er oplagt til dig, som gerne vil opleve Ægyptens kulturelle historie og samtidig slappe af og nyde det solrige vejr i Ægypten.

Programmet for de 15 dage vil være følgende: (ændringer i programmet kan forekomme).