Kalabsha Templet Aswan

Kalabsha Templet
Kalabsha Templet

Kalabsha Templet blev opkaldt efter landsbyen Kalabsha , som ligger 65 km syd for Aswan dæmningen. Kalabsha Templet var oprindeligt bygget ved Bab al-Kalabsha (Kalabsha-porten), cirka 50 km syd for Aswan

Gamle Nubien

Kalabsha Templet blev nævnt og registreret i mange rejsendes og historikeres rejsebeskrivelser i det 19. og det 20. århundrede. Under opførelsen af Aswan dæmningsprojektet i 1960’erne blev dele af dette fristående del af dette tempel afmonteret, og de er nu blevet rekonstrueret på stedet i New Kalabsha.

Kalabsha templet dateres tilbage til romer tiden og var dedikeret til den nubiske gud Mandoulides, under kejser Augustus. Derudeover bidrog andre kejsere også til opførelsen, såsom Caligula og Trajan.

Templet blev bygget ovenpå et andet tidligere tempel, der dateres tilbage til det 18. dynasti og sandsynligvis går tilbage til kong Tuthmosis III og Amenhotep II.

Kalabsha templet Historie

Kalabsha templet lå på den vestlige bred af Nilen, i den Gamle Nubien, og blev oprindeligt bygget omkring 30 f.Kr. i den tidlige romerske æra. Mens templet blev bygget i Augustus regeringsperiode, var det aldrig færdigt. Kalabsha templet var en hyldest til Mandulis (Merul), en lavere nubisk solgud. Det blev bygget over en tidligere helligdom af Amenhotep II.

Templet er 76 m langt og 22 m bredt i dimension. Mens strukturen er fra den romerske periode, indeholder den mange fine relieffer, såsom “en fin udskæring af Horus, der kommer ud fra rør på den indvendige forhængsvæg” i templet. Fra Kalabshas “helligdomskamre fører en trappe op til templets tag”, hvor man kan se en fantastisk udsigt over selve templet og den hellige sø.

Flere historiske optegnelser blev indskrevet på tempelvæggene i Kalabsha, såsom “en lang inskription udskåret af den romerske guvernør Aurelius Besarion i 250 e.Kr., der forbød svin i templet” samt en inskription af “den nubiske konge Silko, udskåret i løbet af det 5. århundrede og registrerede hans sejr over Blemmyes og et billede af ham klædt som en romersk soldat på hesteryg. “Silko var den kristne konge af det nubiske kongerige Nobatia.

Da kristendommen blev introduceret til Egypten, blev templet brugt som en kirke.

Rednings Aktion – Templet Flytning

Aswan High Dam

Med hjælp fra Tyskland blev templet flyttet efter Aswan High Dam blev bygget for at beskytte det mod stigende vand ved Nasser-søen. Templet blev flyttet til et sted, der ligger lige syd for Aswan High Dam. Processen med at flytte templet tog mere end to år. Kalabsha-templet var det største fristående tempel i Egyptisk Nubia (efter Abu Simbel), der blev flyttet og opført på et nyt sted. [10] Selvom bygningen aldrig blev afsluttet, betragtes den “som et af de bedste eksempler på egyptisk arkitektur i Nubia.”