Edfu byen Egypten

Edfu
Edfu

Edfu

Edfu (Idfu) byen er en af de ældste byer i Ægypten, da byen var hovedstaden i øvre Ægypten eller det sydlige kongerige. Byen hed Tbot under faraonernes tid, men blev kaldt Apollinopolis Magna af grækerne og Atbo under den koptiske tid, hvor mange koptere flygtede til byen og gemte sig for romerne.

Byen ligger mellem Esna og Aswan. Ca. 100 km nord for Aswan, 47,5 km syd for Esna og har ca. 60.000 indbyggere, der dyrker forskellige afgrøder og frugt bl.a. sukkerrør og producerer sukker og keramik.

Edfu Historie:

I den hellenistiske periode og under det romerske imperium var byen kendt som Apollonopolis Magna eller Apollinopolis Magna. Ptolemeus tildeler Apollinopolis til Hermonthite-nomen, men det blev mere almindeligt betragtet som hovedstaden i Nome Apollopolites. Under de romerske kejsere var det hovedkvarteret for Legio II Trajana. Dens indbyggere var fjender af krokodillen og dens tilbedere.

Edfu tempel – Hours templet

Den eldgamle by afledte sit vigtigste ry fra to templer, der kun betragtes som andet af templet Dendera som eksempler på de hellige strukturer i Egypten. Det større tempel er i god bevaring og udgraves. Det mindre tempel, sommetider, men forkert, kaldet et Typhonium, er tilsyneladende et vedhæng af det

Edfu Horus
Horus

Horus Gud

førstnævnte, og dets skulpturer repræsenterer fødslen og uddannelsen af ​​den ungdommelige guddom, Horus, hvis forældre Noum eller Kneph og Athor blev tilbedt i den større bygningsværk. Det vigtigste tempel er dedikeret til Noum, hvis symbol er solskiven, understøttet af to asper og en gribes udstrakte vinger. Dens skulpturer repræsenterer solens fremgang, Phre-Hor-Hat, Lord of Heaven, der bevæger sig i hans bark (Bari) gennem timenes cirkel. Det lokale navn på distriktet omkring Apollinopolis var Hat, og Noum blev Hor-hat-kah eller Horus, som er den tutale geni i Hat-landet. Denne guddom danner også i Apollinopolis en triade med gudinden Athor og Hor-Senet. Medlemmerne af triaden er ungdommelige guder, der pegede fingeren mod deres mund, og før dekryptering af hieroglyferne blev betragtet som figurer af Harpokrates.

Indgangen til det større tempel i Apollinopolis er en gate 50 meter høj, flankeret af to konvergerende vinger i form af afkortede pyramider, stigende til 107 fod (33 m). Vingerne indeholder ti historier, er gennemboret af runde lukkehuller til optagelse af lys og tjent sandsynligvis som kamre eller sovesale for præsterne og tjenere i templet. Fra dørets fordybninger projicerer to stenblokke, som, som Ddnon formoder, var beregnet til at støtte hovederne på to kolossale figurer. Dette propylaeon fører ind i et stort torv omgivet af en søjle overdækket med firkantet granit, og på den modsatte side er en pronaos eller portico, 53 fod (16 m) i højden, og har en tredobbelt række søjler, seks i hver række, med forskellige og yndefulde folierede hovedstæder. Templet er 145 fod (44 m) bredt og 424 fod (129 m) langt fra indgangen til den modsatte ende. Hver del af væggene er dækket af hieroglyfier, og hovedretten stiger gradvist op til pronaos ved brede trin. Hele bygningens område var omgivet af en væg, der var 6,1 m høj, med stor tykkelse. Som så mange af de egyptiske templer var Apollinopolis som i stand til at blive ansat som en fæstning. Det stod omkring en tredjedel af en mile fra floden. Selv om skulpturerne, omend omhyggeligt og faktisk smukt udført, er fra den Ptolemaiske æra, hvor den tidligste del af templet er blevet rejst af Ptolemaios VI Philometor i 181 f.Kr.

Apollonopolis Magna blev et kristent bispedømme, en suffragan fra hovedstadsområdet Ptolemais, hovedstaden i den romerske provins Thebais Secunda. Papyrus-dokumenter registrerer navnene på måske fem af dens biskopper.

Resterne af den gamle bygning Edfu er beliggende ca. 50 m vest for det Ptolemaiske tempel – til venstre for det ældre tempelpylon.

Edfu Seværdigheder

Edfu Templet

Idfu Pyramiden

Hierakonpolis (Nekhen)

El Kab

Nekhbet og Thoth Templerne

Nekropolis