TA Certificate 2016

Nekhbet og Thoth Templerne

El-Kab er nok mest kendt for sine mange smukke grave, men der er også en række tempelruiner i området.

Hovedtempel komplekset i El Kab, der ligger indenfor den massive lerstens mur, var dedikeret til Nekhbet "Hun af Nekhen", der var gudinden for Øvre Ægypten, mens Wadjet var hendes modstykke i Nedre Ægypten.

Den største del af hovedtempel komplekset var dedikeret til Nekhbet, men dette tempel var knyttet til et ældre tempel dedikeret til Thoth. Det er sandsynligt, at en simpel tempelstruktur var til stede ved el-Kab fra den Tidlige Dynastiske Periode, men de nuværende levn dateres til det Ny Rige.

Opførelsen af Thoth templet blev påbegyndt i det 18. dynasti under ledelse af Amenhotep II, og blev fortsat under Ramses II.

Selvom Nekhbet Templet først blev afsluttet i løbet af den sene periode under 29. og 30. dynasti, under Hakoris og Nectanebo I og II, er der andre monumenter fra det 25. dynasti af Taharqa og det 26. dynasti af Psammetik I.

Begge templer er bygget efter det Ny Riges design med deres mange pylonvægge, store søjlehaller, et fødselshus, dedikeret til Nekhbet, samt det allerhelligste.

Der findes også et grotte-tempel, som ligger på en nærliggende klippeafsats. Dette tempel var dedikeret til Nekhbet, der her blev til løvinden Hathor-Tefnut. I starten af den koptiske periode blev templet omdannet til et kloster.