Den Sorte Ørken

Den Sorte Ørken Egypten
Den Sorte Ørken Egypten

Den sorte ørken Bahariya oasen

Den sorte ørken (arabisk: الصحراء السوداء, aṣ-Ṣaḥrāʾ as-sawdāʾ) er en region med vulkanformede og vidt adskilte hauger fordelt langs ca. 30 km i det vestlige Egypten mellem den hvide ørken i syd og Bahariya-oasen i Norden. De fleste af dens hauger er overdækket af basalttræk, hvilket giver dem den karakteristiske sorte farve

Den Sorte Ørken ligger ca. 50 km syd for Al Bahariya oasen, og strækker sig over 20 km i en region med vulkan-formede bjerge, med store mængder af små sorte sten. Stenene ligger spredt ud over den orange-brune jord, så det er ikke helt så sort som mange mennesker kan håbe på – især hvis man har besøgt Den Hvide Ørken, som har formationer, der virkelig er kridthvide, vil man forestille sig en ørken, der er ligeså dramatisk.

Den sorte ørken er kendetegnet ved dens isolerede bakker, der udgør et af de vigtigste træk i et landskab, der adskiller “El-Wahat El-Bahariya depression” fra andre ørken depressioner. Bakkerne er spredt som en øhav med øer, der danner det, der nu er kendt som “den sorte ørken.” Derudover varierer bakkerne i størrelse, sammensætning, højde og form, da nogle er mørke i farve bestående af dolerit og jernkvartsit, mens andre er mere rødlige i farverne, da dens overflade klipper består af jernsandsten. Et par af ørkenens bakker er sammensat af hvid kalksten.

I udkanten af den sorte ørken er der glødende sorte vulkanske bakker, der giver hele stedet en særlig charme ved solopgange og solnedgange. Hvad angår månenætter, og især når der er en fuldmåne, ligner ørkenen et oljemaleri af et miljøsted midt i skyer. Derudover er der nær slutningen af ørkenen sorte vulkanske bakker, der beviser udbruddet af dolerit, som er et mørkt vulkansk materiale, der går tilbage til jura-perioden, dvs. 180 millioner år siden. Disse udbrud resulterede i dannelsen af denne type sorte klipper.

“Al-Marsous Mountain” er et af Black Desert’s mest berømte bjerge. Det er et vulkansk krater fuldstændigt dækket af vulkansk jaspis. Dette materiale er smukt spredt på bjerget, som om det tegner tidens rynker på klipperne og giver det ære og ærbødighed i historien. Et andet eksempel er “Panorama-bjerget”, som besøgende fra den sorte ørken brugte til at klatre for at tage panoramabilleder af den sorte ørken fra et højdepunkt, og det er her, det får sit navn, “Panorama-bjerget.”

“Det engelske bjerg”

Med hensyn til “Engelsk bjerg” betragtes det som det mest berømte af dem alle. Det er en historisk turistattraktion, hvor turisterne leder for at besøge ruinerne, der dateres tilbage til 1. verdenskrig. I denne periode har de britiske besættelsesstyrker gjort brug af dette bjerg til at placere deres tropper der, da det er det højeste punkt i sorte Ørken. Når de er øverst på det, ville de være i stand til at opdage enhver infiltration fra fjendens styrker. Det var det, der fik kaptajn Williams fra den britiske hær til at give ordre om at konstruere en bygning bestående af tre værelser og et badeværelse der for at observere og overvåge de senussiske libyske styrker, der angreb oasen på det tidspunkt.

“Det engelske bjerg” er beliggende i regionen, der adskiller mellem Mandisha-landsbyen og byen El-Bawiti. Det er kendetegnet ved dets sorte topmøde, da det har dolerit og basaltsten. Derudover har den en romersk vandbrønd øverst, og hvis du klatrer op til toppen, vil du være vidne til den mest vidunderlige og fængslende udsigt over hele ørkenen.

Den Sorte Ørken Geologi

Højene i den sorte ørken, op til 100 m høje, varierer i størrelse, sammensætning, højde og form, da nogle er mørke bestående af jernkvartsit, mens andre er mere rødlige, da dens overflade klipper består af jernsandsten. I udkanten af den sorte ørken er vulkanske bakker, der beviser udbruddet af mørk vulkansk dolerit, der går tilbage til jura perioden for 180 millioner år siden.

Da bjergene eroderede, dækkede de den Sorte Ørken med et lag af sort pulver og sten, der giver den sit navn. Fra de sorte vulkanske bjerge, opstod et mørkt vulkansk materiale kaldet dolerit, hvilket er hvad de sorte sten er lavet af. Bestig de engelske bjerge, som er det højeste punkt i Den Sorte Ørken, og du vil blive belønnet med en fantastisk udsigt over det mærkelige landskab.

Den Sorte Ørken Palaeobiologi:

Rester af buske og fossiliserede skove er fundet i den sorte ørken, hvilket indikerer, at den engang har båret en kjole af grønne og friskhed

The Black Desert National Park eller naturreservat

Den ægyptiske regering deklarerede i 2010 Den Sorte Ørken og Bahariya Oasen som naturreserver eller National Park på grund af den rigdom og biologiske mangfoldighed, som et videnskabeligt internationalt forskningsområde. Samtidig er det også her, at man har opdaget den næststørste struktur af en dinosaur i verden, i oasen, hvilket indikerer, at den vestlige ørken i almindelighed og især Den Sorte Ørken var et hjem for mange dyr endda dinosaurer.

Den Sorte Ørken
Den Sorte Ørken
Godt at vide om den sorte ørken:

Ca. 4 til 5 timers kørsel fra Cairo er placeringen for den sorte ørken i Egypten. Ligger tæt på den hvide ørken, er det en region, der er mest populær blandt turister, der ønsker at undslippe de sædvanlige steder i Egypten for et eventyr af en anden art. Landskabet i denne region er mest spektakulært.
Ligger i det, der er kendt som den vestlige ørken-region, er det et ubeboet område på grund af tørheden i ørkensletterne med intense sommertemperaturer.

I modsætning til sin nabo Den Hvide Ørken er Black Desert i skarp kontrast med vulkanformede bjerge, der ofte ligner en scene fra en Star Wars-film. Bjerge og gulve er spredt med små vulkanske sorte sten, der ligger på det orange og brunfarvede sand. det er muligt for folk at klatre på de bløde toppe med dejlig udsigt over ørkenområdet og tage nogle maleriske fotografier. Den sorte ørken er et ‘passerende’ punkt på grund af ingen faciliteter i nærheden, da det er fuldstændigt ubeboet Landskabet er af afsondrede sletter med klitterne (små bjerge) i forskellige størrelser og formationer. I stedet for at blive betragtet som bjerge, ligner de mere vulkaniske kegler, der stiger op fra ørkenen.

Hvordan kan man komme til den sorte ørken?

Det ligger tæt på Baharia oasen, så hvis du har brug for en privat transfer, kan Sfinks Rejser arrangere det for dig med aircondition-moderne køretøj hvor som helst i Cairo, Giza eller Hurghada. Vi anbefaler naturligvis, at den sorte ørken arrangeres hos Sfinks Rejser.