Alexandria Bibliotek

Alexandria Bibliotek
Alexandria Bibliotek

Bibliotheca Alexandrina er bygget på et storslået sted ved siden af Alexandrias gamle havn i byens historiske centrum. Det 11-etagers bibliotek kan indeholde op til 4 millioner bøger og kan udvides til 8 millioner ved hjælp af kompakt opbevaring. Foruden biblioteksfaciliteterne indeholder biblioteket også andre kulturelle og uddannelsesmæssige funktioner, herunder et planetarium, flere museer, en skole for informationsvidenskab og bevaringsfaciliteter. Karakteriseret ved sin cirkulære, vippende form spænder bygningen med 160 meter i diameter og når op til 32 meter i højden, mens den også dykker ca. 12 meter ned i jorden. En åben plads og en reflekterende pool omgiver bygningen, og en gangbro forbinder byen med det nærliggende universitet i Alexandria.

Det nye Alexandria Bibliotek er opfattet som en genoplivning af det gamle bibliotek i byen grundlagt af Alexander den Store for ca. 2300 år siden og mistet for civilisationen århundreder senere. Designet af det nye bibliotek er både tidløst og fed. Dens enorme cirkulære form ved siden af den cirkulære Alexandriske havn minder om vidennes cykliske karakter, der er flydende gennem tiden. Det glitrende, vippetag minder om det gamle Alexandranske fyrtårn og giver byen et nyt symbol for læring og kultur.

I 1989 blev der afholdt en anonym international konkurrence om udvælgelsen af det vindende design. Snøhetta blev tildelt førstepræmie.

Alexandria Bibliotek Historie:

Biblioteket i Alexandria var i antikken det største bibliotek i verden og gjorde Alexandria til et førende lærdomscenter. Det formodes at være grundlagt omkring 280 f.Kr. af Ptolemaios 2. af Egypten. Eratosthenes og Aristarchos forskede aktivt ved biblioteket, som i sin storhedstid skal have haft mellem 400.000 og 700.000 skriftruller, fortrinsvis med græsk litteratur.