Wadi Es Seboua Aswan

Wadi Es Seboua

Wadi Es Seboua
Wadi Es Seboua

Wadi Es Seboua templet ligger 150 km syd for Aswan, og er bygget af den berømte farao Ramses II, og det betragtes som den næststørste tempel af de nubiske templer efter det store Abu Simbel tempel.

Wadi Es Seboua er kendt for sit navn Es-Seboua, der på arabisk betyder “løver”, da det har en allé af sfinkser ved indgangen. Templet blev dedikeret til guderne Ra-Horakhty, Amon, og Ramses II (som en guddommeliggjort person).

Templet er bygget af sten, bortset fra helligdommen, samt de indre vestibuler, som er fuldt indhugget i grundfjeldet. Templet består af en indgang med en pylon, herefter en åben gård, en stor søjlehal og derefter den indre helligdom.

Væggene i templet er dekoreret med mange religiøse scener og vigtige relieffer. Under den kristne periode, blev mange dele af templet omdannet til en kirke. Dette tempel er, ligesom de fleste af de andre nubiske monumenter, blevet reddet og flyttet 4 km nord for sin oprindelige placering, for at undslippe de stigende vandmasser fra Nassersøen.

Templet til Amun fra Ramesses II

Det andet større tempel, der blev bygget ved el-Sebua, blev kendt som “Templet i Ri’amesse-meryamun [Ramesses II] i Amun-domænet” og blev bygget ca. 150 m nordøst for Amenhotep III’s tempel. Moderne monumenter og repræsentationer af kongen i Setau, Setau, indikerer, at dette tempel blev oprettet mellem år 35 og år 50 i Ramesses II. Setau er kendt for at have fungeret som Viceroy of Kush eller Nubia mellem år 38 til 63 af denne faraos regeringstid og var ansvarlig for Ramesses ‘senere Nubian-templer. Templet i Wadi es-Sebua var den tredje helligdom eller kapel konstrueret af klippe med en forgård bygget med sten, som Ramesses II opførte i Nubia. Placeret ca. hundrede og halvtreds kilometer syd for Aswan, på den vestlige bred af Nilen, skyldte templet dets betydning, at byen i Ramesside-perioden blev bygget ved udløbet af campingvognens veje, blev brugt som bopælssted for vicekongen Kush og fordi det var placeret i en vanskelig del af Nilen, hvilket var vanskeligt for både at krydse mod strømmen. Ramesses II overlod forvaltningen af ​​sine arbejdsprojekter her til vicekongen i Nubia Setau, der, hvis man bedømmer efter den dårlige kvalitet af domstolen i Osiride-stil og statuer, blev tvunget til at bosætte sig i en “utrent arbejdsstyrke, hvoraf mange var snappet fra de libyske oaser “og af” ringere råvarer.

Templet til “Ramesses elskede af Amon i området Amun” blev brugt som en kaj eller et hvilested for både under dens nedstigning af Nilen. De lokale arabere, inspireret af stenskulpturer af sfinxer, der foret indgangen til det første tempel, døbte stedet som ‘Wadi es-Sebua’ eller løvenes dal. Templet omfattede tre forskellige dele: to åbne domstole, der var dekoreret med sfinxer eller dromos, en stor indre domstol med Osiride-søjler og det klippede klippe. Dette tempel var derfor “delvis fritstående og dels klippeskåret.”

Koptisk kirke

I det 5. århundrede e.Kr. blev Wadi Es Seboua templet omdannet til en kristen kirke. Nogle tempelrelieffer var dækket med et lag af gips, hvor malede billeder af Gud blev udført. Dette lag bidrog til at bevare de oprindelige relieffer til eftertiden. de bedste eksempler her er beliggende i helligdommen og tilhørende kapeller i Ramesses ‘tempel, hvor farverige scener skildrer Ramesess, der elsker de hellige både i Amun-Re og Re-Horakhty. Der er også en interessant scene i den centrale niche i Wadi es-Sebua-templet, hvor to statuer af Amun og Re-Horakhty, som stod ved siden af Ramesses II, blev hacket væk af senere kristne tilbedere og erstattet af et billede af St. Peter. Da gipsbelægningen blev fjernet fra de udskårne relieffer, finder man et bizart billede af Ramesses II, der i stedet tilbyder blomster til St. Peter