Kharga Oasen vestlig ørken

El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis
El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis

Kharga Oasen

Kharga Oasen betyder “den ydre oase” på ægyptisk, og er den sydsligste af Ægyptens fem vestlige oaser. Den ligger ca. 200 km vest for Nildalen, og er hovedstaden i Den Nye Dal provinsen.

Oasen er den sydligste af Egyptens fem vestlige oaser. Det ligger i den vestlige ørken, ca. 200 km vest for Nildalen. “Kharga” eller “El Kharga” er også navnet på en større by beliggende i oasen, hovedstaden i New Valley Governorate. Oasen, der blev kendt som den ‘sydlige oase’ til de gamle egyptere og oasen Magna for romerne, er den største af oaser i den libyske ørken af Egypten. Det er i en depression ca. 160 km (100 miles) lang og fra 20 km (12 miles) til 80 km (50 miles) bred og her bor ca. 80.000 indbyggere.

Kharga oasis

Kharga oasis
Kharga oasis

Kharga oasis er den oase længst mod syd. Det er også den største af de fire oaser langs motorvejen, der forbinder dem. Der har været omfattende landgenvindingsprojekter her, der frarøver Kharga depressionen noget af dets naturlige skønhed, men området tilbyder de mest omfattende arkæologiske rester i en af oaserne. I hovedstaden Al-Kharga, faktisk hovedstaden i hele New Desert-regionen (som omfatter alle fire oaser), er der hoteller at bo i.

Qasr Al-Dush er de mest imponerende ruiner fra romertiden i området. Beliggende i nærheden af byen Baris var det porten til Egypten til ørkenenes campingvogne, der kørte mod nord, og der er et velbevaret Osiris-tempel inden for dets vægge fra det 1. århundrede e.Kr.

Kharga Oasen Historie:

Kharga Oasen har været meget kendt siden det Gamle Rige, men siden det 12. dynasti (1991 – 1802 f.v.t.), blev det et vigtigt transitområde i ørkenen for felttog, og særligt under Anden Mellemtid da Hyksos havde kontrol over den nordlige del af Ægypten og faraonerne kontrollerede den sydlige del samt Nubien.

Mange ruiner fra store bygninger er blevet fundet bl.a. et stort brødbageri. Disse ruiner dateres tilbage til det Mellemste Rige (2055-1650 f.kr.). Andre ruiner beviser at oasen virkelig blomstrede i det 13. dynasti, den Anden mellemtid (1803 – 1649 f.v.t.) samt i det 17. dynasti (1585 – 1550 f.v.t.).

I løbet af det 3. og 4. årh. e.v.t., flyttede mange af de ægyptiske kristne til Kharga Oasen og det omkringliggende område. Da de flygtede fra romerne, der forfulgte kopterne i Ægypten på grund af deres tro. Kopterne levede i fred i Kharga Oasen og efterlod bemærkelsesværdige monumenter såsom gravpladsen Al Bagawat.

Farafra oasen - Den vestlige ørken
Den Vestlige Ørken

Kharga Oasen i dag

Selv om Kharga Oasen optager omkring en tredjedel af hele landet i Ægypten, rummer den i dag den mindste befolkningstæthedi hele nationen med omkring 20.000 indbyggere.

Turismen er ikke betragtet som den store aktivitet for befolkningen i Kharga. De fleste af dem arbejder i normale job, ligesom indbyggerne i Cairo, Alexandria og andre byer i Ægypten. Området er også vært for en af de største fosfat miner i verden, på området ved Abu Tartour.

Kharga Oasen er forbundet med Nildalen med et sæt veje. Den første går fra Asyut til Kharga, den anden går fra Farafra til Luxor igennem Dakhla og Kharga oaserne. Der er også en direkte flyrute fra Cairo til Wadi Al Jadeed Lufthavn i Kharga Oasen.

Kharga oasen Seværdigheder og turistattraktioner:

Hibis templet

Kharga oasen
Temple of Hibis

Hibis templet er det største og bedst velbevarede gamle egyptiske tempel i Kharga oasen, såvel som den eneste struktur i Egypten, der daterer sig til den saitisk-persiske periode (664-404 fvt), der er kommet ned til moderne tid i relativt god stand . Beliggende ca. 2 km nord for Kharga, blev det viet en synkretisme mellem to lokale former for guddommen Amun: “Amun af hibier” og “Amon-Ra fra Karnak, der bor i hibis”

Hibis Templet fra den saitiske tid, der blev grundlagt af Psamtik II, der stort set blev opført ca. 500 f.Kr. Det ligger omkring 2 kilometer nord for moderne Kharga i en palme-lund. Der er et andet 1. årtusinde f.Kr. tempel i den sydligste del af oasen ved Dush.

Hibis templet historie:

Hibis templet blev engang omgivet af byen Hibis (egyptisk: Hebet, der betyder “ploven”), som i dag ligger under afgrøderne. Bygningen af templet startede under det 26. dynasti, mest sandsynligt under farao Psamtik II, eller muligvis endnu tidligere, under det 25. dynasti. Arkæologiske bevis tyder på, at et ældre tempel, der stammer tilbage til Det Nye Kongerige, allerede var til stede på samme sted. Flere årtier efter Psamtik II, under det 27. dynasti, tog den Achaemenid-farao Darius I en særlig aktiv del i dens bygning, idet han blev krediteret udsmykningen af væggene. Senere lavede adskillige andre herskere tilføjelser eller dekorationer her, såsom Hakor fra det 29. dynasti, især Nectanebo I og Nectanebo II fra det 30. dynasti, muligvis Ptolemeus IV (Ptolemaic-dynastiet), og mindst en romersk kejser.

En første udgravningskampagne, arrangeret af Metropolitan Museum of Art i New York, fandt sted i 1909-11. En nyere, ledet af Eugene Cruz-Uribe, begyndte i 1985

El Bagawat Kirkegården:

El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis
El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis

El Bagawat er en gammel kristen kirkegård ved El Bagawat fungerede også ved Kharga oasen fra 3. til 7. århundrede e. Kr. Det er en af de tidligste og bedst bevarede kristne kirkegårde i den antikke verden. El Bagawat Kirkegården er en af de ældste kristne kirkegårde i verden. Mens de fleste af gravene er ubeskæftigede mudder-mursten, har nogle få godt bevarede bibelske scener ætset på væggene. Din dansktalende guide vil tage dig med til at se malerier af Moses, Jesus og Abraham og andre farverige grave til et tip.

El Bagawat historie:

El Bagawat Kirkegården rapporteres at være forhistorisk, og er en af de ældste kristne kirkegårde i Egypten og hele verden. Før kristendommen blev introduceret i Egypten, var det en gravplads, der blev brugt af de ikke-kristne og senere år af de kristne. Kapellerne her siges at tilhøre begge epoker. Koptiske fresker fra 3. til 7. århundrede findes på væggene. Der er 263 begravelseskapeller, hvor kapellet for udvandring (5. eller 6. århundrede) og fredskapellet (i midten af 4. århundrede) har freskomalerier.

El Ghewita templet

El Ghewita templet er et andet interessant historisk sted beliggende nær El Kharga Oasis. Templet lå på ruten for de kommercielle campingvogne, der plejede at rejse fra Nildalen i Egypten indtil Sudan. Det blev konstrueret under regeringen af det 26. dynasti og derefter i regeringsperioden for Dara I. Flere sektioner blev tilføjet og renoveret i den romerske og Ptolemaiske periode bagefter.

Ain Um Dabadib:

Ain Um Dabadib, der ligger ca. 40 km nord for den største by Qasr Kharga, er en fantastisk fæstning, der har været besat siden før romertiden. Et utroligt sted, der sidder under plænen, men 220 meter over ørkenbundet, og det giver en fantastisk udsigt. Rundt omkring er spredte og ødelagte gryder, der stammer helt tilbage gennem islamiske tider til kristen til romersk og før.

Paris, Egypten:

Det menes bredt, at Baris i Kharga er opkaldt efter Paris i Frankrig. Måske er dette et eksempel på den store sans for humor, som egypterne viser. Den verdensberømte arkitekt Hassan Fathi tegnet en økologisk sund landsby til erstatning for gamle Baris, deraf New Baris.

Desværre tog lokalbefolkningen sig ikke for at blive flyttet, og New Baris er nu øde, et interessant eksempel på stor arkitektur, der på en eller anden måde går glip af mærket.

Ahmed Fakhry

Født i Faiyum Governorate i 1905, var en egyptisk arkæolog, der arbejdede i den vestlige ørken af Egypten (inklusive i 1940 grave ved El Haiz og derefter i Siwa), og også i nekropolis i Dahshur. Ahmed Fakhry døde i Paris i 1973

Den første liste over steder skyldes Ahmad Fakhry, men alvorligt arkæologisk arbejde begyndte i 1976 med Serge Sauneron, direktør for Institut Français d’Archéologie Orientale.

Hibis Templet

Bagawat Kirkegården

Ghweita Templet

Qaser Al Zayyan Templet

Mange turister, der rejser til Egypten begyndte at udforske de forskellige oaser i den vestlige ørken på grund af deres mageløse funktioner og magiske stemning. El Kharga Oasis er berømt for sine historiske steder og mange interessante aktiviteter som camping i ørkenen.

Med Sfinks Rejser skal vi udforske oaserne og den vestlige ørken sammen samt mange andre hemmeligheder