Kharga Oasen Egypten

Kharga Oasen Egypten

El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis
El Bagawat kristne kirkegård ved Kharga Oasis

Kharga Oasen

Kharga Oasen betyder “den ydre oase” på ægyptisk, og er den sydsligste af Ægyptens fem vestlige oaser. Den ligger ca. 200 km vest for Nildalen, og er hovedstaden i Den Nye Dal provinsen.

Oasen er den sydligste af Egyptens fem vestlige oaser. Det ligger i den vestlige ørken, ca. 200 km vest for Nildalen. “Kharga” eller “El Kharga” er også navnet på en større by beliggende i oasen, hovedstaden i New Valley Governorate. Oasen, der blev kendt som den ‘sydlige oase’ til de gamle egyptere og oasen Magna for romerne, er den største af oaser i den libyske ørken af Egypten. Det er i en depression ca. 160 km (100 miles) lang og fra 20 km (12 miles) til 80 km (50 miles) bred og her bor ca. 80.000 indbyggere.

Kharga Oasen Historie

Kharga Oasen har været meget kendt siden det Gamle Rige, men siden det 12. dynasti (1991 – 1802 f.v.t.), blev det et vigtigt transitområde i ørkenen for felttog, og særligt under Anden Mellemtid da Hyksos havde kontrol over den nordlige del af Ægypten og faraonerne kontrollerede den sydlige del samt Nubien.

Mange ruiner fra store bygninger er blevet fundet bl.a. et stort brødbageri. Disse ruiner dateres tilbage til det Mellemste Rige (2055-1650 f.kr.). Andre ruiner beviser at oasen virkelig blomstrede i det 13. dynasti, den Anden mellemtid (1803 – 1649 f.v.t.) samt i det 17. dynasti (1585 – 1550 f.v.t.).

I løbet af det 3. og 4. årh. e.v.t., flyttede mange af de ægyptiske kristne til Kharga Oasen og det omkringliggende område. Da de flygtede fra romerne, der forfulgte kopterne i Ægypten på grund af deres tro. Kopterne levede i fred i Kharga Oasen og efterlod bemærkelsesværdige monumenter såsom gravpladsen Al Bagawat.

Al Kharga Oasen i dag

Selv om Kharga Oasen optager omkring en tredjedel af hele landet i Ægypten, rummer den i dag den mindste befolkningstæthedi hele nationen med omkring 20.000 indbyggere.

Turismen er ikke betragtet som den store aktivitet for befolkningen i Kharga. De fleste af dem arbejder i normale job, ligesom indbyggerne i Cairo, Alexandria og andre byer i Ægypten. Området er også vært for en af de største fosfat miner i verden, på området ved Abu Tartour.

Kharga Oasen er forbundet med Nildalen med et sæt veje. Den første går fra Asyut til Kharga, den anden går fra Farafra til Luxor igennem Dakhla og Kharga oaserne. Der er også en direkte flyrute fra Cairo til Wadi Al Jadeed Lufthavn i Kharga Oasen.

Seværdigheder og turistattraktioner

Hibis templet

Hibis Templet fra den saitiske tid, der blev grundlagt af Psamtik II, der stort set blev opført ca. 500 f.Kr. Det ligger omkring 2 kilometer nord for moderne Kharga i en palme-lund. Der er et andet 1. årtusinde f.Kr. tempel i den sydligste del af oasen ved Dush.

El Bagawat

El Bagawat er en gammel kristen kirkegård ved El Bagawat fungerede også ved Kharga oasen fra 3. til 7. århundrede e. Kr. Det er en af de tidligste og bedst bevarede kristne kirkegårde i den antikke verden.

Ahmad Fakhry

Den første liste over steder skyldes Ahmad Fakhry, men alvorligt arkæologisk arbejde begyndte i 1976 med Serge Sauneron, direktør for Institut Français d’Archéologie Orientale.

Hibis Templet

Bagawat gravpladsen

Ghweita Templet

Qaser Al Zayyan Templet