Farafra Oasen 

Farafra Oasen Egypten
Farafra Oasen Egypten

Farafra Oasis

Farafra Oasen eller Farafra Oasis er en lille oase, der ligger i den Vestlige Ørken . Det anses for at være den mest isolerede oase der tilhører provinsen af Al Wadi Al Gadid (Den Nye Dal) i det sydlige Ægypten. Måske er det grunden til, at mennesker, der bor i Farafra er stadig kendt indtil i dag for at holde deres gamle traditioner og skikke.

I løbet af de seneste par år har turister fået øjnene op for Farafra Oasen på grund af dens unikke magi, og fordi oasen kan være startpunktet for mange interessante ture i Den Vestlige Ørken i Ægypten såsom Den Hvide Ørken, Den Sorte Ørken og Krystal Bjerget.

Farafra Oasen ligger ca. 180 km syd for Bahariya Oasen, 545 km væk fra Cairo og 320 km nordvest for Dakhla oasen. Der bor ca. 20.000 indbyggere og de lever hovedsageligt af landbruget: dadler, palmer, solsikker og guava, der udgør størstedelen af produkterne, og turismen.

Farafra oasen - Den vestlige ørken
Den Vestlige Ørken

Frafra Oasen historie:

Nogle historikere mener, at Farafra gennemgik tre faser i forhistorisk tid, hvor oasen var udsat for et sæt kraftige regnskyl. Dette er et bevis på, at Farafra var befolket siden siden forhistorisk tid, hvor disse regnskyl tiltræk mange ægyptere.

Andre historikere mener, at oasen var et forbindelsespunkt mellem den Libyske Ørken og den Ægyptiske Ørken, og med mange handelsruter mellem den Vestlige Ørken og Nildalen, var Farafra et af de vigtigste hvilesteder for felttog.

Farafra var meget kendt under faraonernes tid, da denne lille oase blev nævnt i mange gamle ægyptiske tekster, især under det 10. dynasti og det 21. Farafra blev kaldt “Ana Akhet”, eller Koens Land, som var et symbol på frugtbarhed i forbindelse med den gamle gudinde Hathor.

Under det Ny Rige fik Ramses II mange sten fra oasen til at opbygge sine mange templer i Luxor.

Under den romerske tid så Al Farafra en kæmpe udvikling, ligesom i de andre oaser, hvor mange forskellige kornsorter blev dyrket i oasen. Romerne efterlod nogle monumenter i Farafra såsom Qaser Al Farafra eller Farafra Paladset og Qaser Abu Monqar samt nogle andre klippe grave. Der er også ruinerne af et romersk tempel.

I den koptiske tid, brugte de ægyptiske koptere oasen til at undslippe aggressiviteten og overgreb udført af romerne. Kopterne efterlod også nogle ruiner i Farafra.

Efter den arabiske erobring af Ægypten, blomstrede handlen med dadler og oliven mellem Farafra og Nildalen voldsomt.

Under Mohamed Ali og hans slægt fik oasen en vis opmærksomhed, og derfor sendte Khedive Ismail den tyske videnskabsmand, Gerhard Rudolf, til oasen for at se om Farafra virkelig havde en flod, der ikke indeholdt noget vand.

I dag bor der mere end 20 tusinde mennesker i oasen, men de fleste af dem stammer fra Nildalen, som kom til Farafra for at arbejde som landmænd. Der er også et vigtigt landbrugsprojekt i Farafra, der dækker mere end 10 tusind hektar i nærheden af en vandkilde kaldet ‘’Bir Qarawein’’.

I dag er der et godt netværk af veje, der forbinder Farafra med de andre oaser i den Vestlige Ørken og med Nildalen.

Hovedstaden og den vigtigste by i Farafra Oasen er byen Qaser Farafra. Dette er den ældste del i oasen og i det 19. årh. var Qaser Farafra den eneste hæmmede by i den Vestlige Ørken med et befolkningstal på kun 200.

Mange turister vælger i dag at tage til Farafra, efter oasen begyndte at blive meget berømt for hele verden for sin stilhed,varmt vejr og varme, terapeutiske vandkilder med svovl og andre mineraler.

Farafra oasen
Den Hvide Ørken – Farafra oasen
Godt at vide om Farafra oasen:

Vejen, der løber ud i den vestlige ørken fra Cairo, forbindes igen med Nildalen ved Luxor. I mellem passerer den gennem fire oaser. Den første af disse, tættest på Cairo, er Bahariyya Oasen, som er bedre kendt og hyppigere besøges af turister, der bruger det som udgangspunkt for ørkenesafari.

Turister besøger sjældent de andre tre oaser, men de tilbyder nogle interessante ruiner, smuk natur og den unikke oase-kultur for eventyrlystne rejsende. Farafra er det næste stop på vejen syd fra Kairo og Bahariyya. Som med alle vestlige ørkener, var det oprindeligt et vigtigt stop på handelsruten, der kom op fra syd. Farafra udviklede sig aldrig til meget mere end en lille landsby på grund af mangel på tilstrækkeligt vand, indtil de nylige regeringsinvesteringer i genanvendelsesprojekter. Det forbliver en lille by med kun et par hoteller og et par cafeer til at underholde besøgende.

De lokale beboere dyrker datoer, oliven og abrikoser i lunde omgivet af mudder-murvægge. Den eneste usædvanlige attraktion i byen i Badr Museum, et stort, lidt psykedelisk dannet mudderstenhus, der ejes af en lokal kunstner, Badr Adbel Moghny.

Farafra Oasen
Den Hvide Ørken

Farafra oasen turistarrataktioner;

Farafra er den nærmeste oase til den hvide ørken. Folk besøger normalt denne ørken fra Bahariya og går glip af at se Farafra. Hvilket er en skam, da Farafra har en speciel charme af sig selv.
Som i Bahariya er Farafra godt udstyret med varme kilder. Hvad kan være mere afslappende end at blødgøre ørkensanden efter en hård safari gennem den hvide ørken? Bir Sitta, Well Six, er især god for rejsende, især hvis de lider af et par ømmer og smerter fra den nye oplevelse af kamelridning. Det store varme bad indeholder spor af svovl, som siges at hjælpe med at genoprette muskler og led.

Vandkilder i Farafra Oasen