Elephantine Øen
Elephantine Øen

Elephantine Øen

Elephantine Øen er den største i Aswan, og er en af ​​de ældste steder i det gamle Ægypten, med mange monumenter der dateres tilbage til Predynastisk tid.

Øen har en vidunderlig placering på Nilen ved den første Katarakt, som gav den en naturlig grænse og strategisk position mellem Ægypten og Nubien.

Den ældste del ligger på den sydlige side af øen, der også var en fæstning gennem det meste af sin historie.

Navnet Elephantine betyder elefant på græsk. I oldtiden kaldte man øen, samt den sydlige del af byen, Abu eller Yabu, hvilket også betød elefant.

Det menes, at øen fik sit navn, fordi det var et stort handelscenter for elfenben, men det var i virkeligheden en stor handelsstation for mange råvarer. Der er også en anden grund til navnet; de store klipper i floden nær øen, som ligner badende elefanter, især på lang afstand.

Øen er meget smuk, og selvom mange monumenter nu ligger i ruiner, er det stadig værd at se. En af de største attraktioner er Nilometeret, der er en af ud af ​​kun tre på Nilen, som blev brugt til at måle vandstanden i Nilen helt op i det 19. århundrede.

Elephantine Øen Turistattraktioner

Khnum Templet

Khnum Templet
Khnum Templet

En anden stor attraktion er ruinerne af Khnum Templet, der var guden på øen og i hele området. Elephantine blev anset som et hjemsted for denne vigtige ægyptiske gud. Khnum Templet går tilbage til det 3. dynasti, men ruinerne i dag er fra det 18. dynasti under dronning Hatshepsut.

Før 1822 var der templer til Thutmose III og Amenhotep III på øen. På det tidspunkt blev de ødelagt under kampagnen til Muhammad Ali, der havde taget magten i Egypten, for at erobre Sudan. Begge templer var relativt intakte inden den bevidste nedrivning.

Der findes også ruinerne fra et andet tempel her, der var viet til Satet, som var Khnums kvindelige modstykke (de tre lokale guddomme var først og fremmest Khnum, men også Satet samt en lokal Nubisk gudinde, Anqet. Disse guder blev her tilbedt siden de tidligste dynastier). Dette tempel var også bygget af dronning Hatshepsut.

Derudover findes der også en helligdom der var dedikeret til Hekayib fra det 6. dynasti, der var en lokal guvernør, som blev guddommeliggjort efter hans død. Nogle af de fine statuer fra helligdommen er nu på museet.

Andre monumenter og arkæologiske udgravninger er blevet fjernet eller ødelagt bl.a templer bygget af Thutmose III og Amenhotep III.

En sjælden kalender, kendt som Elephantine kalenderen, som kan dateres tilbage til Tuthmosis III’s regeringstid, blev fundet i fragmenter, samt en Papyrus dateret til det 13. dynasti, og er kendt som Elephantine Papyrusen, er også blev opdaget her.

Elephantine Øen Nilometer
Aswan – Elephantine Øen

Elephantine Island

Elephantine Øen Nilometer

Et nilometer var en struktur til måling af Nile-flodens klarhed og vandstand i den årlige oversvømmelsessæson. Der er to nilometer på Elephantine Island. Det mere berømte er en korridornilometer, der er forbundet med templet Satis, med en stentrappe, der går ned ad korridoren. Det er en af de ældste nilometer i Egypten, sidst rekonstrueret i romertiden og stadig i brug så sent som det nittende århundrede e.Kr. Halvfems trin, der fører ned til floden, er markeret med arabiske, romerske og hieroglyfiske tal. Synlige ved vandkanten er inskriptioner hugget dybt ned i klippen under det syttende dynasti.

Den anden Nilometer er et rektangulært bassin beliggende på øens sydspids, nær Khnum templet og overfor Old Cataract Hotel. Det er sandsynligvis den ældste af de to. En af nilometerne, skønt det ikke er sikkert, nævnes af den græske historiker Strabo.

Elephantine Øen er et smukt sted at besøge, med vidunderlige haver og nogle virkelig betydningsfulde kulturgenstande. Det er også et godt sted at tilbringe noget fritid, da folk her er venlige og husene er ofte meget farverige. Husene har ofte malerier eller er udskåret med en krokodille i bunden, en fisk i midten og en mand på toppen. Andre vil have en hellig sort tegning af Mekka, med et maleri forestillende ejerens pilgrimsrejse til Mekka.

Elephantine øen Aswan
Felukka sejlads på Nilen Aswan
Godt at vide om Elephantine Island Aswan:

Elephantine Island fik sit navn ved sin form, der ligner stående elefanter i vandet, eller andre siger en elefantstødtand; Elephantine Island tilbyder en række attraktioner for alle, der besøger den smukke by Aswan.

Elephantine Island Måler i alt 1200 meter fra nord til syd og 400 meter på det bredeste punkt kan Elephantine Island og andre naboøer opdages fra den vestlige bredbakke langs Nilen og ligger lige nedstrøms fra den første grå stær i Nilen, i grænsen mellem Øvre Egypten og Nedre Nubien.

Hvordan kan man komme her til på Elephantine Island?

Det er muligt at nå Elephantine Island med færge eller på en felucca, der kan lejes fra bredden af floden i Aswan. Vi anbefaler naturligvis, at besøget til Elephantine øen med dansktalende guide i Aswan arrangeres hos Sfinks Rejser.