Det Nubiske Museum
Det Nubiske Museum

Godt at vide om det Nubiske Museum 

Det Nubiske Museum (officielt International Museum af Nubien) er et arkæologisk museum ligger i Aswan, Øvre Egypten. Det blev bygget til et design af arkitekten Mahmoud El-Hakim for en anslåede konstruktionsomkostninger på 75 millioner LE (ca. 22 millioner dollars på det tidspunkt). Dedikeret til den nubiske kultur og civilisation blev den indviet den 23. november 1997, og blev tildelt Aga Khan-prisen for arkitektur i 2001.

Det Nubiske museum dækker et areal på 50.000 kvadratmeter, hvoraf 7.000 er afsat til bygningen, mens resten er viet til haver og andre offentlige rum. Bygningen har tre etager til visning og boliger ud over et bibliotek og et informationscenter. Den største del af museet er besat af de monumentale stykker, der afspejler faser af udviklingen af den nubiske kultur og civilisation.

Det Nubiske Museum Udstilling og Skatte:

Tre tusind gamle egyptiske skatte, der repræsenterer forskellige aldre; Geologiske, faraoniske, romerske, koptiske og islamiske blev registreret. Udstillingen med åben dør inkluderer 90 sjældne monumentale stykker, mens de indre haller indeholder 50 uvurderlige stykker, der går tilbage til den førhistoriske tid, 503 stykker hører til den faraoniske periode, 52 til den koptiske æra, 103 til den islamiske tidsalder, 140 til den Nubisk æra, ud over 360 stykker, der afspejler Aswans historie.

Det Nubiske Museum handler om Nubien, der ligger mellem Aswan mod nordog byen Debba i Sudan mod syd. Ordet Nubien er afledt af ordet “Nebo”, der betyder guld på hieroglyffer, som Nubien var kendt for i oldtiden.

Det Nubiske Museum
Nubien

Nubien

Nubien blev konfronteret for en stor fare og udfordring, da den Høje Dæmning blev opført. På grund af dæmningne, ville Nubien drukne, da vandsstanden steg op til mere end 60 m.

Heldigvis hjalp UNESCO den ægyptiske regering med at redde skattene i Nubien, der indeholdt en række faraoniske templer.

Nubien blev ikke oversvømmet på en gang, da det skete tre gange før den høje dæmning blev bygget. Første gang var da Aswan-dæmningen blev opført i 1902, og det var grund til en stigning i vandniveauet i Nilen, der derfor truede monumenter i Nubien.

Anden gang var i 1912, mens den tredje gang var i 1932, men den virkelige udfordring opstod, da den ægyptiske regering, under præsident Gamal Abdel Nasser, besluttede at bygge den høje dæmning for at producere elektricitet og kontrollere Nilens vandstand.

Den Høje Dæmning forårsagede en konstant stigning af Nilens vandniveau, og derfor blev det afgørende at lægge en enorm indsats for at beskytte de Nubiske monumenter fra denne trussel.

Efter ægyptisk initiativ, placerede UNESCO en international appel for den største drift af flytning i historien med mere end 40 lande, der deltog i processen med

Det Nubiske Museum
Det Nubiske Museum

finansiering eller ved at sende arbejdere til at hjælpe ægypterne for at bevare deres store verdens arv. Projektet fik navnet “Nubien Rednings kampagne”

Museet er designet af Mahmoud Al Hakim, der skabte designet i harmoni med omgivelserne og naturen, der bestod af bjergene, store sten og den skinnende sol.
Det nye Nubiske museum blev åbnet i 1997, og dækker ca. 50.000 m2.

Museet anses for at være en indgang til Ægyptens historie, der gør det muligt for besøgende at forstå den store udvikling, der skete i det gamle Ægypten, og for at følge med historien fra oldtiden til den moderne tid især i Nubien.

Gamle Nubien
Gamle Nubien

Gamle Nubien

Nubien er en region langs floden Nilen, der omfatter området mellem Aswan i det sydlige Egypten og Khartoum i det centrale Sudan. Det var sæde for en af de tidligste civilisationer i det gamle Afrika, da Kerma-kulturen varede fra omkring 2500 f.Kr. indtil dens erobring af Det Nye Kongerige af Egypten under farao Thutmose I omkring 1500 f.Kr.

Nubien var hjemsted for adskillige imperier, mest prominent kongeriget Kush, der erobrede Egypten i det 8. århundrede f.Kr. under Piye regeringsperiode og regerede landet som det tyvende dynasti (der skulle erstattes et århundrede senere af det indfødte egyptiske tyve- sjette dynasti).

Nubien Geografi

Nubien var delt i tre hovedregioner: Øvre, Mellem og Nedre Nubien, med henvisning til deres placering langs Nilen. Nedre henviser til regioner nedstrøms og øvre refererer til regioner opstrøms.

Nedre Nubia ligger mellem den første og den anden grå stær inden for Egyptens nuværende grænser. Midt-nubia ligger mellem den anden og den tredje grå stær. Øvre Nubia ligger syd for den tredje grå stær

Nubien Historie

Tidlige bosættelser spirede i både Øvre og Nedre Nubien. Egypterne nævnte Nubien som “Ta-Seti” eller “Landets bue”, da nubianerne var kendt for at være ekspertbuer.

Omkring 3500 f.Kr. opstod den anden “Nubien” -kultur, benævnt A-gruppen. Det var en samtid med og etnisk og kulturelt meget lig politiken i predynastisk Naqada i Øvre Egypten.

Omkring 3300 f.Kr. er der bevis for et samlet rige, som vist ved fundene i Qustul, der opretholdt betydelige interaktioner (både kulturelle og genetiske) med kulturen i Naqadan Øvre Egypten. Den nubiske kultur kan muligvis endda have bidraget til foreningen af Nildalen.

Hvordan man kommer til museet?

Man kan godt tage en privat taxa og kører direkte til Det Nubiske Museum fra sit hotel eller Nilkrydstogt. Det vil tage kun 15 minutter fra centrum til museet, men vi anbefaler naturligvis, at besøget til det Nubiske museum med dansktalende guide i Aswan arrangeres hos Sfinks Rejser.