Den Hvide Ørken 

Den Hvide Ørken
Den Hvide Ørken

Den Hvide Ørken – White Desert

Den Hvide Ørken eller som man kalder den også på engelsk ”The White Desert” er et naturligt vidunder i Egypten, den hvide ørken er nu et naturreservat, der er kendt som Den Hvide Ørken National Park, hvor der er udpeget ruter, som skal følges ved kørsel i 4WD køretøjer. Den ydre vej er kendt som Den Gamle ørken og kan nås i en almindelig bil.

– Areal: 3010 km2 – Den ligger 155 syd for Al Bahariya oasen og 45 km nord for Farafra oasen, hvor man kan overnatte og fornemme ørkenens skønhed og afsløre sine hemmeligheder.

Mange af stenformationerne ørkenen har fået beskrivende navne – skabt af den barske ørken vinde i mærkelige former, som konstant ændrer sig over tid. Der er ‘bautasten’ og ‘champignon’, ‘isvafler’, ‘iselbergs (island bjerg), ‘telte’, ‘græshopper’, hesten, kaninen, hvalen, Sfinksen og Kyllingen.

I den fjerne fortid, var Den Hvide Ørken et gammelt hav (Tethys), hvor de sedimentære lag af bjergarter blev dannet af marine fauna, da havet tørret op og trak tilbage.

Senere et levested for mange vandrede flokke af elefanter, giraffer, gazeller og andre dyr, Ørkenen havde været en savanne med frodige grønne områder og søer var fulde med fisk, et ideelt jagtområde til den forhistoriske mand.

Det landskab vi ser i dag, blev dannet af et plateau der blev jævnet med jorden, forlader hårdere klippe-figurer stående, mens de blødere dele bliver eroderet væk af vind og sand. I nogle dele kridtet overfladen stadig har fremkomsten af fine vind-pjusket bølger på vandet

En aften under stjernerne i den hvide ørken er en oplevelse som du aldrig glemmer. Når himlen bliver pink og bagefter skifter til orange, klippe-former forsvinder og tavshed er overalt hele vejen rundt. Sidder omkring et lille bål og nyder den simpleste måltid kylling, ris og grøntsager, du vil fornemme som intet har aldrig smagt så godt.

Hvis månen er næsten fuld, de hvide kridt klippe figurer gløder uhyggeligt, som spøgelser i mørket under en himmel som stadig er fyldt med lyse stjerner, og der er ikke behov for kunstigt lys. Stilheden er enorm, og der er en følelse af uvirkelighed, ligesom at gå på overfladen af Mars.

Mange besøgende vælger en overnatning camping safari for at overvære dramaet af både solnedgang og solopgang. De nye spor er lagt ud til at guide køretøjer forbi de mest berømte ørkenvartegn, først en mark af gigantiske ‘Champignoner’ som er efterfulgt af et gammelt Lone akacietræ. Et andet område er kendt som ‘The White House’ (Det hvide hus), en indhegning af sten omgivet af skinnende hvide kridt marker og i nærheden, en smal indgang til en dyb grotte trænger ind i klippen. Ud over dette i ‘Ny Ørken”, som kun er tilgængelig for 4WD eller kamel, bliver landskabet endnu hvidere. De kæmpe store sten er højere og større og overalt underlige former synes, der kan minde dig om en kylling eller en høg, en trup af dansere eller en gammel mand iført en hat. Formerne ændrer sig hele tiden når lyset ændrer, og du bevæger dig omkring dem, og når solen begynder at gå ned, så ændrer de farven til en blød glødende pink.

Farafra Oasen

En af de største geografiske attraktioner i Farafra oasen er dens White Desert (kendt som Sahara el Beyda på arabisk, med ordet sahara, der betyder en ørken) – en nationalpark i Egypten og 45 km nord for Farafra Oasen, hvis vigtigste træk er dens klippetype farvet fra snehvid til fløde. Det har massive kridtklippeformationer, der er lærebogeksempler på ventifact, og som er skabt som et resultat af lejlighedsvis sandstorm i området. Den Hvide Ørken er et typisk sted, som nogle skoler i Egypten besøger som et sted for campingture.

White Desert National Park

Den Hvide Ørken - White Desert
Den Hvide Ørken – White Desert

White Desert National Park er en nationalpark i Egypten, først oprettet som et beskyttet område i 2002. Det ligger i Farafra depression, 45 km nord for byen Farafra. En del af parken er i Farafra Oasis (New Valley Governorate).

Parken er stedet for store hvide kridtklippeformationer skabt gennem erosion af vind og sand. Det er også stedet for klipper (i den nordlige ende af Farafra-depressionen), klitter (en del af Det Store Sandhav), samt Wadi Hennis og oaser ved Ain El Maqfi og Ain El Wadi.

Parkens højeste punkt er ved El Qess Abu Said (353 m over havets overflade) og det laveste er ved Wadi Hennis (32 m). Parken fungerer som tilflugtssted for forskellige dyr, herunder den truede Rhim-gazelle og den sårbare Dorcas-gazelle samt Barbary-får; sjakaler; Rüppells, røde og Fennec ræve; og sandkatte

Krystal bjerget

Den hvide ørken
Den hvide ørken
Godt at vide om Den Hvide Ørken:

Den hvide ørken begynder omkring 45 km nord for Farafra. Det er virkelig hvidt i klar kontrast med den gule ørken andetsteds.
og meget tilgængelig for alle guidede ture i denne region, det har en masse steder at besøge.
Den hvide ørken i Egypten siges at være en af de mest besøgte populære attraktioner for oplevelsesturisme på grund af de store usædvanlige og forskellige klippeformationer i dens lyse hvide omgivelser.

Den hvide ørken
Den hvide ørken
Hvordan man kommer til den hvide ørken?

Den hvide ørken i er omkring 536 km fra Cairo. Derudover har busser fra Cairo en regelmæssig tidsplan, der kører dig direkte til Bahariya oases. Dagbusserne stopper undervejs, hvilket giver dig mulighed for at se flere steder, og det tager cirka fem timer at komme til Oasen. En direkte taxi fra Cairo fører dig til Farfra Oasen uden at stoppe.

Vi anbefaler naturligvis, at Den Hvide Ørken arrangeres hos Sfinks Rejser.