Den gamle by

Den gamle by
Den gamle by

Den gamle by eller Shali ghadi – Folk i Siwa skrev deres historie og registrerede alle deres store begivenheder fra 649 til 1960 i et stort manuskript.

Shali byen blev opført i 1203 e.v.t. Dengang var der kun 600 indbyggere. Byen blev bygget på en stor klippe og blev omgivet af en stor fæstning, hvor der oprindeligt kun var en stor port, men i 1300 e.v.t. blev to andre porte tilføjet. Den ene port var til bemærkelsesværdige folk, mens den anden var til almindelige mennesker.

Indbyggerne var nødt til at bo sammen på smalle gader og hvert hus bestod af to eller tre etager. Byen var delt op i en østlig og vestlig del. I den østlige del boede de rigtige indfødte, mens de andre, der flyttede til oasen, boede i den vestlige del. I alt var de 9 stammer og de havde altid haft konflikter og sloges indbyrdes mellem de to bydele, og begge grupper havde altid været aggressive og ugæstfrie folk.

I starten af det sidste århundrede blev byen ødelagt over flere gange på grund af regnvejr, der havde udvasket deres lersten eller byggematerialer ’’Karsheef’’, som indeholder meget salt.

I 1918 og 1928 regnede det vældigt meget i tre dage og mange huse blev ødelagt og mange dyr døde, hvorfor en stor del af befolkningen flyttede derfra.

I 1930 – 1970 ødelagde regnen også andre dele samt portene i byen, mens endnu andre dele af byen blev ødelagt i 1982 på grund af stort uvejr.

Jo længere det regner, jo mere forsvinder byen, og i dag er byen Shali på Verdensarvslisten under beskyttelsen af Unesco.