Dekka Templet
Dekka Templet

Dekka Templet blev bygget af en Nubier ved navn Agher Amon, der regerede under kong Ptolemæus II og byggeriet blev fortsat under den græsk-romerske tid.

Templet dateres til det 18. dynasti, under Thutmose III, Hatshepsut, Seti I og Merneptah. Ligesom de fleste andre nubiske monumenter, blev templet omdannet til en kirke i den koptiske periode.

Templet er dekoreret med mange religiøse billeder og andre vigtige relieffer.

Dekka Templet ligger ved Nassersøen, cirka 100 km fra den berømte Aswan High Dam, der blev bygget til at temme Nilen. Oprindeligt var Dekka Templet bygget i Gamle Nubien, men i moderne tid måtte det flyttes til et sted ved navn Es-Sebua, ca. 40 km opstrøms på en lille klippe. Tempelets skiftende mission blev udført fra 1962 til 1968, så templet ville være sikkert fra Nasser-søens og Højdammen.

Selvom dette tempel nu også er berømt for verden som El-Dakka, kalder de lokale egyptere det som Pselqet, mens grækere omtaler det som Pselchis.

Dekka Templet historie:

Templet blev bygget af den nubiske Agher Amon, der regerede på tidspunktet for kong Ptolemeus II, skønt der blev tilføjet senere tilføjelser i den græsk-romerske tid. Templet går oprindeligt tilbage til det 18. dynasti i Thutmosis III, Hatshepsut og Seti I og Merneptah. Som de fleste af de andre nubiske monumenter blev det omdannet til en kirke i den kristne æra. Templet er dekoreret med mange religionsscener og vigtige relieffer.

Opretteren af Dekka templet:

Der er en uenighed om de nuværende lærere af dette tempel. Folk troede engang, at det var lavet af den nubiske konge, Agher Amon, hvis regeringsperiode var på tidspunktet for Ptolemeus II Philadelphus mellem 282 og 246 f.Kr. Ifølge datidens historikere blev dette tempel antaget at være bygget omkring 220 f.Kr. af Ergamenes, det romerske navn for Agher Amon. De seneste tilføjelser til templet blev angiveligt bygget af andre egyptiske konger i den græsk-romerske æra.

Men nu hævder nogle nuværende forskere, at dette tempel blev lavet meget tidligere, på tidspunktet for Hatshepsut og Thutmose III, under det 19. egyptiske dynasti, der dedikerede templet til guden Horus. Flere stenblokke med billeder af Horus findes på dette tempelsted, som menes at bekræfte deres teori. Senere byggede sandsynligvis Seti I og Merneptah, herskere i det 19. dynasti de nyere tilføjelser til templet.

Dekka Templet
Dekka Templet

De arkitektoniske vidundere af templet til Dekka

Dette tempel består af en facade, en pylon, en stor gårdsplads og to helligdomme (bygget i to forskellige perioder). Det unikke ved dette tempel skyldes først og fremmest sin facade, da det er det eneste i Egypten, der vender mod nord i stedet for mod øst, og det løber i nord-syd-retning. Parallelt med Nilen, der strømmer ned i foran det.

Der var engang en lukket mur, der nu er revet. Derfor står pylon eller den enorme port nu adskilt fra gårdspladsen på grund af fraværet af denne mur, der holdt pylon. Denne pylon er bemærkelsesværdig på grund af en skulptur af en solskive og en uraeus (den hellige egyptiske slange), der strækker sine vinger ved indgangen. En mindre indgang til den sydlige del af templet fører vejen til en trappe, der leder mod mange værelser inde i pylon.

Gården fører til hallen eller pronaos, som er dekoreret med bas-relieffer, der viser en ptolemaisk konge, der giver ofre til forskellige egyptiske guder.

Blandt de to helligdomme i dette tempel blev den ene angiveligt lavet af Arkamani, den nubiske konge (og den oprindelige maker af dette tempel), og den anden blev sagt at være inkluderet af Augustus. Disse helligdomme indeholder mange smukke relieffer, der viser den nubiske konge, der giver ofre til forskellige egyptiske guddomme, herunder gudinde Anqet og den løvehovedede gudinde, Sekhmet, sammen med Thoth, Isis og Tefnut

Godt at vide om Dekka templet:

Dette tempel ligger omkring 100 kilometer syd for Aswan Høj dæmning, i det, vi i dag omtaler som et af de Nubiske templer. Det blev flyttet til stedet for el-Sebua, omkring 40 kilometer opstrøms, mellem 1962 og 1968, på grund af den forestående oversvømmelse af regionen som følge af den høje dæmning.

Det er også godt at vide, at vi på det moderne sted i El Dakka templet ikke kun finder templet til El-Sebua, men også det lille Maharraka-tempel, der stammer fra romersk tiden og dedikeret til Serapis og Isis. Interessant nok indeholder dette lille tempel den eneste vindeltrappe i ethvert nubisk tempel

Hvordan man kommer til Dekka templet?

Dekka templet er inkluderet i de fleste af Nassersøen-krydstogtture, der sejler fra Aswan. Andre nærliggende gamle historiske steder, som ligger i nærheden af Beit Al Wali-templet, inkluderer Kalabsha-templet og Kirtassi-kioskerne. Det blev etableret i den romerske æra af Egypten. Normalt besøges alle disse seværdigheder sammen som en del af det unikke 5-stjernede luksus-Nasser-krydstogt eller ved at leje en båd fra Aswan for at udforske disse vidunderlige formationer sammen med Sfinks Rejser