Beit El Wali templet

Beit El Wali templet
Beit El Wali templet

Beit El Wali templet ligger omkring 55 kilometer syd for Aswan, og var dedikeret til guden Amon; Kongen over ​​guderne, samt guden Khnum. Templet blev flyttet efter opførelsen af ​​den høje dæmning i 1960’erne, til et andet sted, som er højere end dens oprindelige placering for at undgå at blive skadet af vandet fra Nilen. Denne mission blev udført af polske arkitekter, med finansieringen fra den Schweiziske Institution og Chicago Institutionen.

Beit El Wali templet historie

Beit El Wali templet er et af de nubiske templer, som blev hugget ud af klippen under Ramses II i Nubien, som et bevis på hans stærke kontrol over området. Mange af de udskæringer og dekorationer i templet er stadig bevaret, men nogle af dem har mistet deres fantastiske farver.

Dets oprindelige placering var temmelig mærkelig, da det blev bygget på et isoleret sted langt fra enhver moderne eller gamle byer.

Det er derfor, at mange historikere mener, at Beit El Wali templet blev bygget af Ramses II for at vise sin magt og kontrol i Nubien.

De nubiske templer i Ramesses II blandet andet Wadi es-Sebua, Beit el-Wali og Abu Simbel var en del af en statsstøttet politik, der var bygget  til at opretholde den egyptiske kontrol over dette område. Under det nye rige blev Nubien ikke kun styret af egyptiske embedsmænd, men også af nubiske embedsmænd. Mange førende nubianere blev uddannet i Egypten og vedtog egyptiske klæder, gravskikker og religion. De talte det egyptiske sprog og ændrede endda deres navn til egyptiske.

Beit el-Wali templet er lille og blev bygget på et symmetrisk niveau. Det består af en forgård, et forværelse med to søjler og et fristed skåret i den omgivende klippe, med undtagelse af indgangen og døren. Templet blev frontet af et pylon.

I begyndelsen af den kristne koptiske periode blev templet brugt som en kirke. Mange tidlige rejsende besøgte templet. Strukturen af templet blev ændret i begyndelsen af ​​den koptiske periode, og mange af dens farver og relieffer er stadig i god stand. Måske er det derfor templet fik navnet “Beit El Wali” eller ”den fromme leder”, da det fungerede som et hus for munke og kristne ledere i en lang periode, hvor kopterne i Egypten flygtede fra romernes brutalitet og tyede til den sydlige del af landet.

Beit El Wali templets arkitektur og dekorationer

Der er en stor mængde original farve tilbage i den indre del af Beit El Wali templet, skønt malingen er forsvundet fra de historiske scener på dens Forehalen.  Nær midten af templets sydvæg er Ramesses II afbildet, som lades i kamp mod Nubianerne, mens hans to unge sønner Amun-her-khepsef og Khaemwaset vises til stede i denne lettelsesscene. I den næste lettelse scene,

Ramesses II blev tronet og modtager hyldest af Nubia. I det øverste register præsenterer Ramesses ‘ældste søn og vicekongen Amenemope hyldest procession. Visekongen bliver belønnet for hans indsats med guldkrage

Beit El Wali templet

Nubien

Nubien er i dag et område i det sydlige Egypten og det nordlige Sudan langs Nilen. Nubien var tidligere et uafhængigt kongedømme.

De første spor efter Nubien kan føres tilbage til 3100 f.kr. og bestod af semi-nomadiske stammer, der levede af at holde geder, får og kvæg. Flere kulturer fulgte efter, og området handlede med Egypten. Egypten ekspanderede mod syd fra 1600 f.kr., og i 1520 f.kr. var hele det nordlige Nubien under egyptisk kontrol. Egypterne trak sig dog senere ud, og kongedømmet Kush blev skabt. Kush overtog mange skikke fra egypterne bl.a. pyramidebyggeri.[kildemangler] Kush erobrede Egypten i 8. århundrede f.kr. og konger fra Kush regerede som faraoer under Egyptens 25dynasti i et århundrede. Omkring år 350 blev kongedømmet invaderet af det etiopiske kongedømme Aksum, og riget kollapsede. I de følgende århundreder blev området kristent. Efter Islams ekspansion efter år 700 blev de kristne isoleret, den afsidesliggende ø Kulubnarti var det sidste kendte tilflugtssted for kristne i Nubien, og gradvis blev indbyggerne omvendt til Islam.

Nubien