Amon Templet
Amon Templet

Siwa orakeltempel

Siwa er primært kendt som stedet for et græsk orakeltempel dedikeret til den egyptiske solgud Amun. Templet kan stadig ses på bakken i Aghurmi, som ligger 4 kilometer fra byen Siwa.

Amon Templet – eller Umm Abbayda, ligger i den gamle by Aghurmi, hvor det blev berømt som hjemsted for et af de vigtigste orakler i den antikke verden. Alexander den Store var kun én af mange vigtige ledere, der ønskede svar fra Siwa. Kimon, en general fra Athen, sendte en gruppe af sine mænd til Oraklet for at spørge om resultatet af hans krig mod Cypern. Ved ankomsten fik mændene at vide, at Oraklet ikke kunne svare på spørgsmålet, da Kimon allerede var med ham. Da de vendte hjem fandt de, at Kimon var død den dag, de modtog beskeden fra Oraklet.

Siwa Orakeltempel historie:

Flint-redskaber viser, at Siwa allerede var beboet i paleolittisk og neolitisk tid, men de første historiske optegnelser stammer fra det mellemste og nye kongerige i det faraoniske Egypten (2050-1800 f.Kr. og 1570-1090 f.Kr.) Ikke desto mindre er det usandsynligt, at faraoerne og deres guvernører nogensinde har udøvet nogen reel kontrol over Siwa, da der ikke er tegn på bygninger fra denne periode.

Alligevel var Siwa på sin måde et centrum for den egyptiske kultur for et tempel der, bygget til ære for den rammehovedet solgud Amon-Ra, der husede et guddommeligt orakel, hvis berømmelse omkring 700 f.Kr. var udbredt i det østlige Middelhav .

Kambyses hær & Amon templet

Kong Kambyses af Persien, søn af Cyrus den store og erobreren af Egypten, holdt en vred mod orakelet. Han marcherede imod det, fast besluttet på at ødelægge templet, sandsynligvis fordi den havde forudsagt, at hans erobringer i Afrika snart ville falde – som de faktisk gjorde. I 524 f.Kr. sendte Kambyses fra Luxor en hær på 50,000 mand for at ødelægge Siwa oraketempel – en spredning af styrker, som han ikke havde råd til på vej til at fange Etiopien. Hele Kambyses hær forsvandt sporløst, begravet i sandhavet mellem Siwa og de indre-egyptiske oaser, og der er ikke fundet noget tegn på det endnu i dag.

Der er næsten intet tilbage at se i dette engang berømte tempel, men der er stadig en atmosfære af mystik over området, og der er mange rygter om mystiske begivenheder på den nærliggende kirkegård.

Alexander den store & Amon templet

Amon templet
Siwa orakeltempel

Den mest berømte besøgende i Siwa var utvivlsomt Alexander den Store. Han blev anerkendt farao af Egypten efter at have besejret den persiske Darius i slaget ved Issus i 333 f.Kr. I 331 sejler han fra sin nystiftede by Alexandria, nåede Mersa Matruh og marcherede mod Siwa Orakeltempel langs den ørkenrute, der stadig bruges i dag. Selvom vi ikke ved det med sikkerhed, kan Alexanders formål med at rejse til Amon templet have været et stykke politisk billedskabelse. Hver af faraoerne i Egyptens 28. dynasti var rejst til Siwa for at blive anerkendt ved Amon templet der som søn af Amon-Ra, den øverste gud; derefter blev hver farao afbildet som iført ramens horn af Amon på hovedet. Alexander ønskede den samme erklæring om guddommelig magt for at legitimere sin erobring af Egypten og satte sig på samme fod som faraoerne.

Amon templet
Amon templet

De næste tusind år i Siwas historie var vanskelige. Social og økonomisk uro fulgte opløsningen af den romerske politiske magt. Beduinske stammer angreb oasens spredte bosættelser og forstyrrede den lille handel, Siwanerne havde. Omkring år 1200 blev befolkningen reduceret til 40 mishandlede, måske 200 mennesker i alt. Derefter flyttede hele befolkningen fra den lave jord nær templet til orakelet til en nærliggende bakke, der kunne befæstes.

Den første europæer, der har besøgt Siwa og Amon templet siden romertiden, var den engelske rejsende William George Browne, som kom i 1792 for at se det gamle Siwa orakeltempel. I det 19. århundrede beskrev andre europæiske besøgende, som aldrig blev hilst velkommen af befolkningen, hele bakken som en stor bikube af bygninger. I 1820 kom Siwa under udenfor reglen for første gang, da det blev erobret af tropperne fra Muhammed Ali, den osmanniske pasha i Egypten. Med central styre blev byens defensive behov reduceret, og for første gang siden 1200 var det tilladt at bygge huse uden for byens befæstninger – skønt de fleste var uvillige til at gøre det. En voldsom regnvejr i 1926 ødelagde imidlertid mange huse og gjorde andre usikre og tvang folk til at forlade. Den gamle by er nu næsten i ruiner, skønt dens bikagekarakter stadig er tydelig.

Hvordan man kommer til Siwa Amon templet?

Siwa Oasen i er omkring 752 km fra Kairo. Der er et par kommercielle flyvninger, der lander direkte ved oasen, hvis du foretrækker at flyve fra Cairo.

Derudover har busser fra Kairo en regelmæssig tidsplan, der kører dig direkte til oasen. Dagbusserne stopper undervejs, hvilket giver dig mulighed for at se flere steder, og det tager cirka fem timer at komme til Oasen. En direkte natbuss fra Kairo fører dig til Siwa Oasis uden at stoppe.

Siwa Oasis fra Alexandria er til rådighed. Du bliver nødt til at foretage en busskift for at komme til oasen.

Vi anbefaler naturligvis, at Siwa Oraketempel eller Amon templet skal arrangeres hos Sfinks Rejser.