Elephantine Øen

Elephantine Øen
Elephantine Øen

Elephantine Øen er den største i Aswan, og er en af ​​de ældste steder i det gamle Ægypten, med mange monumenter der dateres tilbage til Predynastisk tid.

Øen har en vidunderlig placering på Nilen ved den første Katarakt, som gav den en naturlig grænse og strategisk position mellem Ægypten og Nubien.

Den ældste del ligger på den sydlige side af øen, der også var en fæstning gennem det meste af sin historie.

Navnet Elephantine betyder elefant på græsk. I oldtiden kaldte man øen, samt den sydlige del af byen, Abu eller Yabu, hvilket også betød elefant.

Det menes, at øen fik sit navn, fordi det var et stort handelscenter for elfenben, men det var i virkeligheden en stor handelsstation for mange råvarer. Der er også en anden grund til navnet; de store klipper i floden nær øen, som ligner badende elefanter, især på lang afstand.

Øen er meget smuk, og selvom mange monumenter nu ligger i ruiner, er det stadig værd at se. En af de største attraktioner er Nilometeret, der er en af ud af ​​kun tre på Nilen, som blev brugt til at måle vandstanden i Nilen helt op i det 19. århundrede.

En anden stor attraktion er ruinerne af Khnum Templet, der var guden på øen og i hele området. Elephantine blev anset som et hjemsted for denne vigtige ægyptiske gud. Templet går tilbage til det 3. dynasti, men ruinerne i dag er fra det 18. dynasti under dronning Hatshepsut.

Der findes også ruinerne fra et andet tempel her, der var viet til Satet, som var Khnums kvindelige modstykke (de tre lokale guddomme var først og fremmest Khnum, men også Satet samt en lokal Nubisk gudinde, Anqet. Disse guder blev her tilbedt siden de tidligste dynastier). Dette tempel var også bygget af dronning Hatshepsut.

Derudover findes der også en helligdom der var dedikeret til Hekayib fra det 6. dynasti, der var en lokal guvernør, som blev guddommeliggjort efter hans død. Nogle af de fine statuer fra helligdommen er nu på museet.

Andre monumenter og arkæologiske udgravninger er blevet fjernet eller ødelagt bl.a templer bygget af Thutmose III og Amenhotep III.

En sjælden kalender, kendt som Elephantine kalenderen, som kan dateres tilbage til Tuthmosis III’s regeringstid, blev fundet i fragmenter, samt en Papyrus dateret til det 13. dynasti, og er kendt som Elephantine Papyrusen, er også blev opdaget her.

Elephantine Øen er et smukt sted at besøge, med vidunderlige haver og nogle virkelig betydningsfulde kulturgenstande. Det er også et godt sted at tilbringe noget fritid, da folk her er venlige og husene er ofte meget farverige. Husene har ofte malerier eller er udskåret med en krokodille i bunden, en fisk i midten og en mand på toppen. Andre vil have en hellig sort tegning af Mekka, med et maleri forestillende ejerens pilgrimsrejse til Mekka.