TA Certificate 2016

Taba

Taba er en lille ægyptisk by nær den nordlige spids af Akaba-bugten og ligger mellem bjergene og plateauet i det østlige Taba til den ene side, og vandet i Akaba-bugten til den anden side.

Byen ligger 240 km nord for den berømte ferieby Sharm El Sheikh, og har en meget strategisk position nær grænsen til Saudi-Arabien, Jordan og Israel, hvis grænser er placeret ved kanten af byen Taba.

Taba er Ægyptens travleste grænseovergang med nabolandet Israel, og består af lidt mere end et bus depot og et luksushotel (komplet med kasino). Taba er et paradis af luksus ferieområder, Taba overser Rødehavets legendariske skønhed ved Ægyptens berømte "Riviera", Akaba-bugten.

Taba er en fascinerende badeferieby for ægyptere og turister, særligt dem fra Israel på vej til andre destinationer i Ægypten.

Der er ikke meget at gøre uden for hotellerne blot et par butikker, restauranter samt en mesterskabsgolfbane og en gratis shuttlebus, der kører mellem hotellerne.

Historie

Under Suez-krisen i 1956 blev byen besat af Israel, men vendte tilbage til Ægypten i 1957. Efter Seksdageskrigen i 1967 blev byen igen besat af Israel og derefter blev et 400-værelses hotel bygget.

Efter 6. oktober krigen i 1973 (Yom Kippur krigen), da Ægypten besejrede Israel, underskrev begge lande fredsaftalen i 1979, hvorefter Israel skulle trække sig tilbage fra Sinai-halvøen, men de hævdede, at Taba havde været på den osmanniske side af grænsen der havde været aftalt mellem osmannerne og Britisk Ægypten i 1906 og derfor ville de ikke forlade Taba.

Det meste af Sinai blev returneret til Ægypten i 1982, og Taba var den sidste del, der skulle returneres. Efter en lang tvist, vandt Ægypten sagen hos en international kommission og fik Taba tilbage i 1988.

Efter fredstraktaten, er det tilladt for rejsende at krydse fra Israel ved Eilat - Taba grænseovergangen, og besøge "Akabas kyst område i Sinai", (der strækker sig fra Taba ned til Sharm el Sheikh, herunder Nuweiba, Skt. Katharinas Kloster og Dahab). Dette kan gøres uden visum i op til 14 dage, hvilket gør Taba til et populært turistmål.

Et af de vigtigste elementer i Taba er Hilton Taba Ressort med alle dets faciliteter, som blev bygget af israelerne og derefter solgt til ægypterne, efter de tog kontrollen med byen i 1989.

Turistattraktioner

Taba Museum

Dette lille museum indeholder tre haller med omkring 700 oldsager, der viser historien om menneskene i Syd Sinai fra faraonernes æra og frem til i dag. Museet har åbent fra kl. 9 - 16.

Saladin’s Slot

Det ligger 10 kilometer væk fra byen Al Akaba og 250 m væk fra de ægyptiske grænser. Dette fort har en en stor strategisk og historisk betydning, da det ligger i nærheden af grænsen til fire lande: Ægypten, Saudi-Arabien, Jordan, og Israel eller Palæstina. Desuden blev slottet bygget af Saladin i 1171 e.v.t. for at beskytte Ægypten mod angreb fra korsfarerne.

Citadellet rummer mange forsvarsmidler såsom en stor mur, der omgiver hele citadellet samt en række overvågningstårne. Der findes også en ovn til fremstilling af våben, en konferencesal hvor herskerne kunne planlægge, hvordan de skulle forsvare Ægypten mod ethvert angreb, soldaterboliger, en ovn til at bage brød i, lagerrum, vandreservoir samt en moské, der blev bygget af Amir Hossam El Dine Bagel.

Borgen blev bygget med granit sten, der blev taget fra Faraos Øen, hvor citadellet blev bygget. Saladins valg var en succes vedrørende placeringen af citadellet, der blev bygget på toppen af to høje med en smal dal imellem dem, og gjorde det meget vanskeligt at angribe det, især med to forsvarslinjer: ydervæggen, der omgiver slottet, og indervæggene af fæstningen selv.

Det beskyttede område i Taba

Det ligger lige sydvest for Taba og dækker et areal på ca.3590 km². Dette beskyttede område omfatter geologiske formationer såsom huler, en perlerække af dale og bjergrige passager. Der er også nogle naturlige kilder i området. Området har 25 arter af pattedyr, 50 arter af sjældne fugle og 24 arter af krybdyr.

Transport

Taba var oprindeligt en lille beduin landsby, og der var aldrig nogen virkelig transportinfrastruktur. For nylig blev Al Nakb lufthavn, som ligger omkring 35 km fra Taba, opgraderet og omdøbt til Taba Internationale Lufthavn, og håndterer nu en halv snes charterfly om ugen fra Storbritannien samt ugentlige charterflyvninger fra Belgien, Rusland, Danmark og Holland.

Mange turister kommer ind via Taba grænserovergangen fra Eilat i Israel. En marina er blevet bygget i den nye udvidelse Taba Heights, omkring 20 km syd for Taba, hvor der er hyppige færgeafgange til Akaba i Jordan, selv om disse er begrænset til turister på organiserede ture.