TA Certificate 2016

Redningsaktionen

Templerne blev flyttet i forbindelse med bygningen af den nye Aswan dæmning i 1960'erne, for at undgå at det blev oversvømmet af den kunstige sø, Nassersøen.
UNESCO begyndte at flytte templet sten for sten i 1964 og redningsaktionen sluttede i 1968, hvor templet blev flyttet 65 m højere op og 210 m længere ind i forhold til den gamle placering.

Hele verdens opmærksomhed var rettet mod Abu Simbel, da man i 1964 påbegyndte UNESCO’s organiserede redningsarbejde af klippetemplerne. En dæmning blev bygget for at holde vandet ude under arbejdet, da dæmningen i Aswan blev bygget samtidigt, så vandet derved steg. Templet blev herefter forsigtigt savet op i ca. 2000 store blokke på mellem 10 og 40 tons. Hver blok blev nummereret og hejst ca. 65 m højere op med kran.

Genopbygningen var den største udfordring. der blev udført af svenskere, da to betonkupler (verdens største dengang) blev konstrueret som støtte for de to store kunstige bjerge, som nu skulle huse de gamle templer. Arbejdet blev afsluttet i 1968 og det kostede ca. $ 36 millioner US Dollars.

I dag er Abu Simbel Templet det mest besøgte gamle monument i Ægypten, næst efter pyramiderne i Giza, og har endda sin egen lufthavn til at støtte de tusindvis af turister, der ankommer til stedet hvert år.