TA Certificate 2016

Den Ufuldendte Obelisk

Den Ufuldendte Obelisk ligger på sin oprindelige placering, i et gammelt granit stenbrud i Aswan. Obelisken er 42m lang og blev sandsynligvis forladt, da nogle revner dukkede op i obelisken under arbedet. Det ville have været den tungeste obelisk, der nogensinde blev udhugget, i det gamle Ægypten, og vejer næsten op til 1100 ton! Obelisken blev bygget og forladt under Dronning Hatshepsuts (18. dynasti) regeringstid.

I de tidligste tider, kendte de gamle ægyptere den såkaldte "Bn-bn"-sten, som var en pyramideformet sten med en spids top, og ifølge deres tro, symboliserede "Bn-bn"-stenen en urhøj hvorfra verden først dukkede op. I tidens løb udviklede Bn-bn-stenen sig til en obelisk, der normalt var lavet af granit med en pyramideform på toppen.

Under det 5. dynasti begyndte obelisken at spille en vigtig rolle inde i Ra’s templer; obelisken er et helligt symbol på dyrkelsen af ​​solen. Den blev opført på en stor base i en åben gård, og når solens stråler faldt på den pyramideformede top, fyldte det klare lys templet, og gav folket et symbol på solens magt. En af de vigtigste obelisker, som stadig står i al sin pragt i bydelen El Mataraya, blev rejst foran indgangen til Re’s tempel ved Heliopolis, der nu er forsvundet. Kong Senwosret I dedikerede obelisken til templet, for at fejre "Heb-sed"-ceremonien.

I Det Nye Kongerige, især omkr. det 18. og 19. dynasti, var det normalt for faraonerne at opføre obelisker foran de forskellige templer af religiøse og politiske årsager.