Udskriv

Luxor

Luxor provinsen

Luxor var en almindelig by, der tilhørte Quina Provinsen. Byen havde sin egen borgmester indtil den 7. december 2009, da daværende præsidenten Mubarak erklærede, at byen skulle udvides en provins og derved blev grænserne udvidet, for nu også at omfatte nabobyerne Armant og Esna.

Luxor ligger ved Nilen Ca. 670 kilometer syd for Cairo, og 220 km nord for Aswan. Provinsen dækker et areal på 2801,73 km2, hvilket svarer til 0,24% af landets areal. Der bor ca. 1.064.000 mennesker i hele provinsen, hvoraf 47,4 % bor i byområderne, mens 52,6 % bor i landdistrikterne.

Luxor by

Byens nationaldag er den 4. november, hvor man mindes opdagelsen af ​​Tutankhamons grav i 1922. Navnet Luxor eller Al Uqṣur stammer fra det arabiske ord Al Kasr der betyder paladset. Navnet blev angivet af araberne, der kom til Ægypten 641 e.v.t.

I oldtiden kaldte man byen Ta Ibt eller ”det hellige land” på hieroglyffer, mens navnet senere blev udtalt som Thebes af grækerne og romerne. Byen blev også nævn i de gamle ægyptiske tekster som w3s.t eller "Waset", hvilket betød "byen af scepteret".

Luxor bliver ofte kaldt "verdens største friluftsmuseum", grundet alle de fascinerende ruiner af Karnak og Luxor templerne på østbredden samt de andre spændende monumenter på vestbredden bl.a. Kongernes Dal, Dronningernes Dal, adels grave, arbejdernes grave, Memnon Kolosserne, samt de smukke dødetempler, der var bygget for at mindes faraonerne Hatshepsut, Ramses II, Ramses III, Seti I, Amenhotep II osv. Tusindvis af turister fra hele verden ankommer årligt for at besøge disse monumenter, og bidrager dermed en stor del til økonomien til den moderne by.

Byen er hovedstaden i provinsen og har ca. 506,588 indbyggere, og dækker et areal på ca. 416 km2.

Luxor by var en meget kendt by i det gamle Ægypten, og blev kaldt for "Ta Ibt” eller ”Det Hellige Land”. Byen havde sin egen lokale gud, Amon eller Amin, der betyder den usynlige gud, som var gift med gudinden Mut og de havde et barn, Khonsu, der var en månegud.
Betydningen af byen var begyndt så tidligt som det 11. dynasti, da byen blomstrede, og blev da kendt for sin høje sociale status, luksus, og som et center for visdom, kunst, religion og politik.

Luxor spillede en stor rolle i fordrivelsen af de invaderende Hyksos styrker fra Øvre Ægypten i 1550 f.v.t. Hyksos angreb den nordlige del af Ægypten i 1640 f.v.t., hvorfor den kongelige familie flygtede fra hovedstaden og gemte sig i Luxor, hvor de trænede militæret og forberedte på en forestående krig.

Siden dengang flyttede hovedstaden til den sydlige del, og Luxor blev Ægyptens hovedstad under det Nye Rige; præcis fra det 18. dynasti (1550 f.v.t.) til det 20. dynasti (1070 f.v.t.).

Luxor blev hovedstad i verdens ældste, største og første imperium. Et stort handels-, religiøst og politisk center, der tiltrak mange mennesker fra Babylon, Mitanni, og andre folk som Hittitterne i Anatolien (Tyrkiet), Kanaanæerne i Ugarit, Fønikerne i Byblos og Tyrus samt Minoerne fra øen Kreta.

Den lokale gud Amon blev knyttet til den gamle solgud Ra, og dermed skabtes den nye store gud Amon-Ra. Hans store tempel ved Karnak, som ligger nord for Theben, var det vigtigste og største tempel i hele Ægypten.

Senere under den nubiske konge Tantamani’seller Bakare’sregerings tid (ca. 653 f.v.t.), blev byen angrebet og plyndret af Assyrerne. Theben byen faldt i ruiner og faldt dermed også i betydning, men da Alexander den Store ankom til Ægypten i 332 f.v.t., besøgte han byen og fejrede Opet festen, hvor gudens statue blev flyttet fra Karnak Templet til Luxor templet, og Alexander blev herefter afbilledet på væggene som en farao.

Byen har været et sted for spiritualitet, og tiltrak mange kristne munke under romerne, der opførte kirker og klostre mellem mange adskillige fortidsminder, herunder Luxor templet, Medinet Habu og Hatshepsuts Dødetempel eller Al Deir El Bahri der betyder "det nordlige kloster".

Luxor i dag

Økonomien i Luxor er, ligesom i mange andre byer i Ægypten, afhængig af turismen. Et stort antal mennesker arbejder i landbruget, hvor der især dyrkes sukkerrør, da det er obligatorisk at man dyrker dem, hvorefter staten opkøber dem fra landmændene. Der er ca. 5 fabriker i nærheden af byen, der raffinerer sukkerrør!!

Der er igangsat en turist udviklingsplan for at omdanne byen til stort åbent friluftsmuseum, der omfatter nye veje, fem stjernede hoteller, flotte butikker og et IMAX teater. Hovedopgaven er at udgrave og restaurere den 2,7 km lange Sfinks allé, der forbandt Luxor og Karnak templerne. Projektet vil koste ca. $ 11 millioner US Dollars og udgravningen begyndte i 2004.

Transport

Det er muligt at flyve direkte til Luxor fra f.eks. England, Tyskland og Frankrig eller fra Cairo og Sharm El Sheikh. Man kan også køre til byen fra Hurghada ved Det Røde Hav, fra Kharga Oasen i den Vestlige Ørken og fra Aswan.
Endvidere kan man også tage toget fra Alexandria, Cairo og Aswan til Luxor. Der er en jernbaneforbindelse med flere afgange om dagen. Et morgen tog og sovetoget kan tages fra banegården, der ligger omkring 400 m fra Luxor templet.

I selve byen kan man sejle med en lokal færge eller privat motorbåd fra østbredden til vestbredden, og omvendt. I 1998 åbnede broen, der ligger ca. 5 kilometer syd for byen, og det blev da muligt at køre mellem østbredden og vestbredden.
Der er flere busruter på østbredden, der hovedsageligt anvendes af lokalbefolkningen. Turister bruger enten taxa eller hestevogne til transport eller by rundtur.

 

Karnak Templet

Luxor Templet