TA Certificate 2016

Esna

Esna er en gammel ægyptisk by, beliggende på vest bredden af Nilen, ca. 56 km syd for Luxor og 48 km nord for Edfu. Byen hed Lunyt eller Ta-Senet under faraonernes tid, der betyder Landet af Fisk; Græsk Latopolis eller Letopolis (fiske by), der hentyder til Nilaborren, som var et symbol på gudinden Neith, der var gudinden for krig og jagt. Desuden var hun også en af de fire beskytter gudinder, der bevogtede de døde.

Byen var tidligere en del af den moderne Qena provins, men fra den 12. november 2009, blev den inkorporeret i den nye Luxor provins. Der bor ca. 70 tusinder mennesker i byen.

Esna var en vigtig by under det 18. dynasti, da Ægypten udviklede sit handels forhold med Sudan, og en rute blev bygget mellem Esnaog Derr. Byen forfaldt langsomt gennem tiden, indtil den fik fornyet interesse under 26. dynasti. Senere igen, under grækerne og romerne, blev byen hovedstaden i det Tredje Nome i Øvre Ægypten.

Ta-Senet eller Esna Triaden
Neith var også medlem af Latopolis Triaden, der bestod af Neith, Khnum og deres barn Heka. Khnum var skaberguden med vædderhoved, symbolet for frugtbarhed, mens Heka var guden for magi. Esna templet var dedikeret til de tre guder af Latopolis.

Esna Templet

Esna Slusen

Esna i dag

I dag er Esna en lille handels og landbrugs by med en væve industri, og på markedet på gaden kan man købe stof eller dyr. Der er findes mange fine gamle huse omkring med elegant murværk og mashrabiya (vinduer).

Ca. 6,6 km sydvest for byen ligger Deir Manaus Wa al-Shuhada, der blev opført i 1906. Der findes også en kirke i Deir Manaus fra det 10. årh., som betragtes som en af de smukkeste i Øvre Ægypten.

Et af de vigtigste interessepunkter i Esna, udover templet, er dets livlige turist marked, som fylder et par gader, der løber fra cornichen og ind i landet.