TA Certificate 2016

Den Hvide Ørken

 

Et naturligt vidunder i Ægypten, den hvide ørken er nu et naturreservat, der er kendt som Den Hvide Ørken National Park, hvor der er udpeget ruter, som skal følges ved kørsel i 4WD køretøjer. Den ydre vej er kendt som Den Gamle ørken og kan nås i en almindelig bil.

- Areal: 3010 km2 - Den ligger 155 syd for Al Bahariya oasen og 45 km nord for Farafra oasen, hvor man kan overnatte og fornemme ørkenens skønhed og afsløre sine hemmeligheder.

Mange af stenformationerne ørkenen har fået beskrivende navne - skabt af den barske ørken vinde i mærkelige former, som konstant ændrer sig over tid. Der er 'bautasten' og 'champignon', 'isvafler', 'iselbergs (island bjerg), 'telte', 'græshopper', hesten, kaninen, hvalen, Sfinksen og Kyllingen.

I den fjerne fortid, var Den Hvide Ørken et gammelt hav (Tethys), hvor de sedimentære lag af bjergarter blev dannet af marine fauna, da havet tørret op og trak tilbage.

Senere et levested for mange vandrede flokke af elefanter, giraffer, gazeller og andre dyr, Ørkenen havde været en savanne med frodige grønne områder og søer var fulde med fisk, et ideelt jagtområde til den forhistoriske mand.

Det landskab vi ser i dag, blev dannet af et plateau der blev jævnet med jorden, forlader hårdere klippe-figurer stående, mens de blødere dele bliver eroderet væk af vind og sand. I nogle dele kridtet overfladen stadig har fremkomsten af fine vind-pjusket bølger på vandet

En aften under stjernerne i den hvide ørken er en oplevelse som du aldrig glemmer. Når himlen bliver pink og bagefter skifter til orange, klippe-former forsvinder og tavshed er overalt hele vejen rundt. Sidder omkring et lille bål og nyder den simpleste måltid kylling, ris og grøntsager, du vil fornemme som intet har aldrig smagt så godt.

Hvis månen er næsten fuld, de hvide kridt klippe figurer gløder uhyggeligt, som spøgelser i mørket under en himmel som stadig er fyldt med lyse stjerner, og der er ikke behov for kunstigt lys. Stilheden er enorm, og der er en følelse af uvirkelighed, ligesom at gå på overfladen af Mars.

Mange besøgende vælger en overnatning camping safari for at overvære dramaet af både solnedgang og solopgang. De nye spor er lagt ud til at guide køretøjer forbi de mest berømte ørkenvartegn, først en mark af gigantiske 'Champignoner' som er efterfulgt af et gammelt Lone akacietræ. Et andet område er kendt som 'The White House' (Det hvide hus), en indhegning af sten omgivet af skinnende hvide kridt marker og i nærheden, en smal indgang til en dyb grotte trænger ind i klippen. Ud over dette i ‘Ny Ørken”, som kun er tilgængelig for 4WD eller kamel, bliver landskabet endnu hvidere. De kæmpe store sten er højere og større og overalt underlige former synes, der kan minde dig om en kylling eller en høg, en trup af dansere eller en gammel mand iført en hat. Formerne ændrer sig hele tiden når lyset ændrer, og du bevæger dig omkring dem, og når solen begynder at gå ned, så ændrer de farven til en blød glødende pink.

Krystal bjerget