TA Certificate 2016

Marsa Matrouh

Marsa Matrouh, tidligere kendt som Paraetonium eller Ammonia (Hvidt havskum eller mudder), er en havneby beliggende ved Middelhavets kyst, ca. 290 km vest for Alexanderia og 222 km øst for Sallum, og er Ægyptens næst største provins efter den Nye Dal. Byen er ca. 166.563 kv2 stor med 400.000 indbyggere, blandt dem er 80 % af dem beduiner. I selve byen bor der ca. 68.339 indbyggere.
Fra Marsa Matrouh er der ca. 400 km til Kreta og ca. 592 km til Cypern, hvilket gør byen til Ægyptens nærmeste punkt til øerne i Middelhavet.

Marsa Matrouh er en stor handesstation, hvor der bl.a. avles får og kameler, samt dyrkes oliven og dadler. I oldtiden eksporterede man Ammonia, der blev brugt under den romerske periode til at vaske husene hvide. Derudover er byen også kendt for sine fine havsvampe, og i det sidste årh. kom mange dykkere fra bl.a. Grækenland for at købe dem, men siden 1980 har det været forbudt at hente svampene op fra havet.

Den vestlige lagune var den gamle Paratonium, hvor den græske by lå ved den nordlige kyst, og den romerske lå ved den sydlige kyst. Det var også her, at Markus Antonius mistede mange af sine mænd ved den sidste krig, og tabte Ægypten.

Marsa Matrouh er en del af Paradis, hvor det smukke turkise vand kan rense sjælen og sindet. Man ønsker aldrig at vende hjem derfra.

Monumenter og seværdigheder

Cleopatras klippe og bad
Ca. 7 km vest for byen og ca. 50 m fra stranden ligger en stor kalkstensklippe med to store huller, som indgang og udgang til vandet. Inde i klippen findes et naturligtformet badekar med hul i toppen, hvor solens stråler skinner ned og opvarmer vandet.

Rommels hule
Ved havet ligger en narturlig udhugget klippehule, der under krigen blev vrugt som hovedkvarter for feltmarskal Rommel. I dag er det forvandlet til et museum, der omfatter mange personlige ejendele og dokumenter.

Romanc stranden
Omkring en kilometer vest for byen står den gamle klippe fra en gamel ægyptiske syngefilm (1945), der havde sangerinden Laila Mourad i hovedrollen.

Ubayed stranden
Ca. 14 km vest for byen ligger en af de bedste strande med mange fine hoteller.

Agiba (mirakel stranden)
Agiba betyder "mirakel" på arabisk, og Agiba stranden, ca. 24 km. vest for byen er netop et mirakel. Det er en lille interessant bugt, med indbydende turkis farvet vand, der kun er tilgængelig via en sti. Om sommeren er stranden fyldt med badende gæster, men står tom resten af året.

Der findes ca. 74 hoteller i Marsa Matrouh, da mange ægyptere besøger byen om sommeren. På vej til Siwa Oasen, ca. 307 km væk, er der mange udenlandske turister, der holder pause eller overnatter i byen.