TA Certificate 2016

Den Nordlige Kyst

 

Ægyptens nordlige kyst strækker sig ca. 505 km fra Alexandria til Salum ved grænsen til Libyen (den afrikanske kyst fra Alexandria til Marokko er ca. 4880 km lang)

Den nordlige kyst har været meget kendt siden det 6. dynasti, hvor her skete mange store begivenheder og slag under både den gamle og moderne tid. Der var mange slag mod Libyen for at holde kontrol over kysten og den vestlige ørken med sine 5 store oaser og sine skatte, specielt under det Ny Rige da Ægypten var et stort imperium og de gamle faraoner bl.a. Seti I, Ramses II og Ramses III skulle forsvare og forsikre deres interesser på havet og i ørkenen.

Den gamle ægyptiske historie fortæller os om mange krige mod de libyske tropper og mange fanger blev medbragt til Luxor som slaver hvilket er afbilledet på væggene på Karnak og Luxor templerne.
Efter flere hundrede år lykkedes det Libyen at tage magten og kontrollen over den nordlige del af Ægypten bl.a. deltaet og den vestlige ørken i 973 f.v.t., og senere hele Ægypten da, hvor de under Sheshonq I grundlagde deres eget dynasti - det 22.
Derfor kan man godt forstå den libyske indflydelse og påvirkning over oaserne i Ægypten, specielt i Siwa oasen.

 

I 630 f.v.t., erobrede grækerne Libyen og begyndte at lære om Ægyptens oaser og guder.

Kong Apries (589-570 f.v.t.) fra Ægypten havde forsøgt at angribe grækerne og befri Libyen men han led desværre nederlag.

 

I 332 f.v.t., erobrede Alexander den store Ægypten og besejrede perserne. Han tog til Siwa oasen og besøgte Orakel Templet og på hans returrejse via den nordlige kyst, valgte han Alexandria som en ny hovedstad og Middelhavets største havn. Efter hans død i 323 f.v.t., blev hans lig først hentet til Memphis af Ptolemæus I, en af hans øverste generaler, der overtog magten i Ægypten og grundlagde sit eget dynasti, der endte med dronning Cleopatra (51-30 f.v.t.).

 

Dronning Cleopatra, der blev født i 69 f.v.t. og døde da hun var ca. 39 år gammel, var datter af Ptolemæus XII. Hun var i et illegitimt forhold med Julius Cæsar indtil han blev myrdet i år 44 f.v.t., hvorefter hun indgik i et forhold, og senere ægyptisk ægteskab, med den store militærgeneral Markus Antonius. Hun fødte 4 børn - den førstefødte fik hun sammen med Julius Cæsar, som fik navnet Cæsarion (lille Cæsar), og med Markus Antonius fik hun to sønner og en datter.
Cleopatra og Markus Antonius tabte krigen mod Oktavius ved Aktium 31 f.v.t., hvorfor de flygtede til Ægypten, hvor de begik selvmord da Oktavius erobrede Alexandria og slog Cæsarion ihjel. Han blev den første romerske kejser under navnet Augustus.

I 641 e.v.t., erobrede araberne (muslimer) Ægypten og fortsatte deres erobring til det nordlige Afrika via Alexandria og den nordlige kyst i år 708.

I 969. ankom fatimiderne fra Tunesien til Ægypten via den nordlige kyst. Det tog ca. 5 måneder langs den ca. 3000 km lange strækning fra Tunesien til Alexandria, hvor de slog sig ned, overtog magten og dannede deres eget dynasti 969 – 1178.

I 1798 erobrede Napoleon Ægypten via Alexandria, da hans flåde besatte byen han drog videre til Cairo.

I 1881 erobrede Storbritannien Ægypten og blev her til 1952. Den britiske flåde bombarderede Alexandria, og sejlede derefter videre til Suez kanalen og derfra var der ikke lang vej til Cairo.

Den nordlige kyst og den vestlige ørken i Ægypten har været øjenvidner til mange store begivenheder og krige, bortset fra 1. verdenskrig 1915 - 1918 og anden verdens krig 1939 – 1942.