TA Certificate 2016

Alexandria

 

Alexandria, eller Iskandriyya på arabisk, er middelhavets perle og Ægyptens anden største by med en befolkning på knap 4.5 millioner registrerede personer, men i alt bor der ca. 8 millioner. Byen er ikke så stor i forhold til de andre provinser i Ægypten, den er nummer 17 blandt de 27 provinser da den dækker ca. 2680 km2 og strækker sig 32 km langs med middelhavet.

 

Alexandria er også Ægyptens største havn, der servicerer ca. 80 % af Ægyptens import og eksport. Da der er et stort industricenter på grund af naturgas og olierørledninger fra Suez bugten til byen. Lige uden for byen ligger mange forskellige fabriker til tunge og mellemstore virksomheder, petrokemiske produkter, kunstig gødning, keramik, stål, medicin, salt, plastik produkter og tekstil.

 

Alexandria er en meget smuk by, der ikke er meget typisk ægyptisk, men med et lidt Europæisk præg også, med frisk luft, rent miljø, især om vinteren, moderne folk samt en frisindet mentalitet. Alexandria er også et stort turistressort, hvor det i de fugtige, varme sommermåneder vrimler med ægyptiske feriegæster på cafeer, restauranter og strande og om vinteren anbefaler man udenlandske turister at besøge byen om, når byen er meget stille, strandene ligger øde hen, og en kølig havbrise, der gør Alexandria til et dejligt åndehul i det ellers så støvede Ægypten.

Her findes mange smukke strande, både gamle og moderne monumenter bl.a. det nye bibliotek i Alexandria, fantastiske seværdigheder fra den græsk-romerske tid, lækre fiske restauranter og mange luksushoteller der tiltrækker mange turister fra hele verden, der ønsker at tilbringe en eller to dage i byen, hvor de kan besøge mange fine monumenter og kører til Al Alamein, en slagmark og gravplads fra den anden verdens krig. Her i byen holder man en pause inden man fortsætter sin rundrejse til Siwa oasen og den vestlige ørken. Alexandria er en stor kulturel by hvor man kan dufte historien.

 

Alexandria blev grundlagt af og opkaldt efter Alexander Den Store, der erobrede Ægypten og besejrede perserne i 332 f.v.t., da han kun var 24 år gammel. Han tog på en lang rejse til Siwa oasen for at konsultere oraklet hos guden Amon-Ra hvor han blev anerkendt som gudens barn og kronet som en farao af Ægypten. På væggene i Luxor Templet kan man se ham ofre til de gamle ægyptiske guder og hans navn står med hieroglyffer. På sin returrejse fra oasen ved middelhavets kyst, valgte Alexander i 331 f.v.t. en lille landsby Rakotis, hvor han ville grundlægge en ny hovedstad samt en stor havn, der skulle forbinde Ægypten med Grækenland, byen der ville bære hans navn indtil nu.

Han drog selv videre til Asien for at tage kampen op mod perserne, og overlod det til sin arkitekt at udforme den nye ægyptiske hovedstad. Alexander døde i Babylon i juni 323 f.v.t., og blev begravet, først i den gamle hovedstad Memphis og senere i Alexandria. Efter Alexander blev riget delt mellem hans militær generaler, og Ptolemæus I tog Ægypten og grundlagde sit dynasti fra 323 til 31 f.v.t.

 

Øen Pharos, der lå lige ude for Rakotis, blev forbundet med byen af en lang dæmning hvor to store havne derved opstod - den østlige havn og den vestlige havn - og imellem dem, på kanten af øen blev det store og berømte fyrtårn bygget, og var et af antikkens verdens syv vidundere.

Fyrtårnet blev påbegyndt af Ptolemæus I og stod færdigbygget i 280 f.v.t. under Ptolemæus II. Det bestod af 3 etager og fungerede indtil det 12. århundrede da det blev lagt i ruiner på grund af et jordskælv i 1323 e.v.t. I 1477 blev et stort fort opført bygget med resterne af ruinerne fra fyrtårnet, og i dag er Pharos øen landfast med resten byen.

 

Byens befolkning var fra starten en blanding af mange folkeslag. Foruden grækere var her en stor koloni af jøder og naturligvis ægyptere, der udgjorde arbejderklassen.

 

Da Cleopatra døde i 31 f.v.t., tilfaldt byen romerne og blev en del af det store romerske rige og derved mistede byen sin politiske betydning som hovedstad i Ægypten. Da kristendommen vandt indpas, var Alexandria imidlertid igen med i forreste række, bl.a. som sæde for den koptiske patriark, hvilket den stadig er i dag, selvom patriarkatet flyttede til Cairo takket være Skt. Markus der besøgte Alexandria i 30 e.kr.

 

Da araberne kom til Ægypten i 641 e.v.t., blev hovedstaden flyttet til en lille bydel (Fustat) af det nuværende Cairo og Alexandria begyndte at sygne hen. Byen var kun skyggen af sig selv indtil det 19. årh.

I 1805, da Muhammed Ali overtog magten i Ægypten, gennemførte han en stor udvikling i hele landet og Alexandria blev igen en stor havn med bådindustri hvor han byggede den ægyptiske flåde, der senere skulle erobre mange lande.

 

Alexandria er Middelhavets perle og Ægyptens anden hovedstad.

 

Seværdigheder

 

Pompejus’ Søjle

Kom El Shokafa Katakomberne

Det Romerske Amfiteater

Ras el-Tin Paladset

Montaza Paladset

Qaitbay Fortet